Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick kvinnan hjälp?

/

Efter miljonförskingringen har Gävle kommun anlitat en konsult som ska granska rutinerna inom utbildnings- och arbetsförvaltningen.

Annons

I uppdraget ingår att göra "bakgrundskontroll" av ytterligare en person utöver den kvinna som är misstänkt för brottet.

Omkring den 10 november upptäckte kommunen den omfattande förskingringen och polisanmälde en anställd. Den 12 november försvann kvinnan och polisen har inte lyckats hitta henne.

Parallellt med polisutredningen har revisionsbyrån Ernst & Young jobbat med en utredning på uppdrag av kommunen. Syftet är att ta reda vad som gick snett.

– Vi har ett attestreglemente och rutiner för kontroll och uppföljning. Vi vill ta reda på om någonting har brustit och vad som har gjort brottet möjligt, säger Helén Åleskog, chef för kommunledningskontoret.

Hon betonar att det inte handlar om en brottsutredning, den biten tar polisen hand om. Men konsulterna ska ändå genomföra så kallade "bakgrundskontroller" av två personer, varav en är den brottsmisstänkta kvinnan.

Styrelseuppdrag, inkomstupplysning, skulder, familjeförhållanden, aktivitet på Facebook och inblandning i domstolsärenden är exempel på uppgifter som ska samlas in. Vilken roll den andra personen har spelat vill Helén Åleskog inte gå in på.

– I dag finns bara en misstänkt för brottet, säger hon.

Förskingringen misstänks ha pågått mellan år 2009 och 2012 på en enhet inom utbildnings- och arbetsförvaltningen. Peter Bergström, S, är ordförande för nämnden som styr förvaltningen.

– Det finns ett stort värde i att någon kommer utifrån och granskar verksamheten utan några andra intressen än att få fram sanningen. För oss är det viktigt att få klarlagt om vi har haft felaktiga rutiner och system, säger han.

Enligt Aftonbladet kan det röra sig om 15 miljoner kronor som har förskingrats.

– Det är ingenting jag känner till, så jag väljer att avvakta med kommentarer, säger Peter Bergström.

Den 28 januari håller kommunstyrelsen sitt första sammanträde för året. Då förväntas utredningen vara klar.

Mer läsning

Annons