Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fingaller kan rädda ålen

/
  • Ulf Johansson och Arne Fjälling med det nya nät som ska ge mer kunskap om vilken fisk som lever i de lugna partierna av Gavleån.

Ett lutande galler vid det nya kraftverket i Forsbacka och en helt ny sorts fisknät.
Det är två viktiga delar i det stora naturvårdsprojekt som länsstyrelsen nu drar igång tillsammans med Gävle Energi och Nilsson Kraft.

Annons

Det snedställda fingallret kan bli räddningen för den ål som finns i Storsjön. Ålynglen planterades ut 1999 och börjar nu bli så gamla att de ska vandra ut till Sargassohavet för att leka. Men vägen spärras av Gävle Energis kraftverk i Gavleån.

När det nya kraftverket i Forsbacka byggs riskerar ålen att sugas in i turbinerna. Ett fingaller, som redan testats i Emån och Ätran, kan i stället leda den till en fälla. Ålen kan sedan släppas ut i åmynningen.

Gallret kommer inte att påverka kraftproduktionen, en stor fördel för Gävle Energi.

– Det ser ut som en bra lösning, för vi måste kunna samsas med naturvärdena. Det ställs nya krav på oss och vi behöver mer kunskap så att vi gör rätt, säger Inger Lindbäck, Gävle Energi.

– Om vi hittar småålar som står nedanför Strömdalens kraftverk och vill upp till Storsjön ska vi hjälpa dem också, säger länsfiskekonsulenten Kalle Gullberg.

I projektet ingår också en omfattande inventering som både ska visa vilken fisk som finns i Gavleån i dag och om det går att ordna fiskvägar förbi de övriga kraftverken i Gavleån.

– Vi är jätteglada åt att kunna samarbeta med Olle Calles på Karlstads universitet, som är Sveriges ledande expert på vandringsfisk. Han har redan varit ute och börjat kartlägga hur det ser ut vid kraftverken, berättar Kalle Gullberg.

– Han ska undersöka inte bara hur det ser ut i vattnet utan också på land, om det finns plats för att till exempel anlägga en bäck, säger han.

För inventeringen av fisk i Gavleån ska alla kända metoder användas, men även en helt ny.

Arne Fjälling från SLU i Drottningholm har utvecklat ett speciellt nät som för första gången gör det möjlig att inventera fisk även i djupt strömmande vatten.

– Jag har jobbat med att utveckla nätet i fem–sex år. För att man ska kunna använda ett nät i strömmande djupt vatten måste det ha mycket flytkraft och mycket bly som håller det kvar, och dessutom linor som ser till att det hålls utspänt, berättar han.

Även Testeboån ingår i projektet. Där är det stora problemet Strömsbro kraftverk, där lax och öring dör på väg ut mot havet.

Även där ska man testa ett galler.

– Det blir också ett fingaller, men en annan sort som aldrig testats förut. Gallret ska släppa in vattnet till kraftverket, men leda fisken till naturfåran vid Stigs gård, säger Kalle Gullberg.

– Vi ska projektera för en fiskväg för fisk som vandrar uppströms i Testeboån också, men den kommer vi inte att ha råd att bygga, säger han.

Annons