Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk polis bakom försening

Att husrannsakan hos polischefen dröjde var inte Gävlepolisens fel, enligt den internutredning som nu har avslutats.

Annons

Pär G Lindell, åklagare vid riksenheten för polismål, har lagt ner utredningen om misstänkt tjänstefel vid husrannsakningarna mot polischefen i december.

Det hann gå en hel vecka från det att polischefens 53-årige sambo greps som misstänkt för knarksmuggling till Åland, till dess att husrannsakan gjordes i parets bostad.

Nu visar det sig att ansvaret för dröjsmålet ligger hos finsk polis
-De skickade begäran om husrannsakan i bostaden under eftermiddagen, tisdagen den 13 december. Dagen efter, klockan tjugo i tio på förmiddagen, skickades begäran om husrannsakan i båten. Husrannsakningarna påbörjades sedan klockan tio samma dag. Det går inte att göra det mycket snabbare, säger Pär G Lindell.

Att husrannsakan ändå dröjde till dagen efter den första begäran tycker han är fullt förståeligt.
-Den kom under eftermiddagen. Och det här är något som måste ordnas så att polisen får möjlighet att samla personal, säger han.

Efter husrannsakningarna, som enligt Pär G Lindell genomfördes av Gävlepolisen, lämnades utredningen över till Uppsalapolisen.

Åklagaren har inte utrett hur Gävlepolisen har hanterat det inom myndigheten kända samboförhållandet mellan polischefen och den kriminellt belastade mannen.
-Framkommer det ytterligare uppgifter som kan ifrågasätta polisen agerande får jag titta på det då, säger han.

Mer läsning

Annons