Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisken chockades av elstötar

/
  • Elfiske är mycket effektivt men naturligtvis förbjudet utan länsstyrelsens godkännande. Det stora inventeringsprojektet som just nu pågår i Gavleån har fått klartecken.
  • Braxen, gös, abborre, gädda, vimma, benlöja och mört trängs i en balja. Ett 100-tal ska vägas, mätas och märkas med en plastremsa under ryggfenan innan de släpps tillbaks.
  • Elverket ombord.
  • Kristoffer Hård visar upp en gös.
  • Braxen blev också bedövad och infångad.
  • Länsfiskekonsulent Kalle Gullberg uppmanar alla som fångar en märkt fisk att kontakta länsstyrelsen.– Om vi får hjälp av sportfiskarna kanske vi kan återfånga mellan 20 och 40 procent, säger han.
  • Fiskforskare Mikael Carlstein visar upp plastremsorna som sätts fast under fiskarnas ryggfenor.

Elektricitet och vatten är för det mesta ingen lyckad kombination.

Men det finns undantag.

– Om man vill fånga mycket fisk snabbt är elfiske en bra metod, säger Kalle Gullberg, fiskekonsulent på Länsstyrelsen Gävleborg.

Annons

Båten som kör runt i Gavleån är den enda i sitt slag i Sverige. Den är försedd med jetmotor och byggd för att kunna ta sig fram på grunda vatten.

Ombord står ett elverk och i fören finns två armar med elkablar som hänger ner i vattnet. När strömmen vrids på får fisken mellan kablarna och skrovet kramp och blir bedövad i uppemot en halv minut.

När den flyter upp till ytan håvas den in av besättningen.

– Elfiske är en hel vetenskap, likström med låg strömstyrka och hög spänning är mest skonsamt för fisken. Samtidigt kan du stoppa ner handen vid sidan av båten utan risk, säger Mikael Carlstein, fiskforskare och ägare av båten.

I en balja simmar braxen, gös, abborre, gädda, vimma, benlöja och mört. Ett 100-tal ska vägas, mätas och märkas med en plastremsa under ryggfenan innan de släpps tillbaka.

– Förhoppningsvis lyckas vi återfånga mellan fem och tio procent. Om vi får hjälp av sportfiskarna kanske vi kan landa på mellan 20 och 40 procent, säger Kalle Gullberg.

Han uppmanar alla som fångar en märkt fisk att ta kontakt med länsstyrelsen och rapportera art, vikt och fångstplats. Belöningen är några trisslotter.

– Ju fler fiskar vi lyckas följa, desto bättre bild får vi av hur de rör sig. Om en fisk är märkt vid slottet och fångas i Boulognern vet vi att just den arten kan vandra dit, säger han.

Naturskyddsföreningen, Gävle Energi, länsstyrelsen och kommunen samarbetar i projektet, som syftar till att kartlägga fiskebeståndet. Mellan Gavleåns utlopp och Storsjön finns åtta vattenkraftverk, varav åtminstone sju sätter stopp för fiskens vandring.

– Dels vill vi se hur väl den befintliga fisktrappan vid Konserthuset fungerar, dels vill vi ta reda på om det är meningsfullt att bygga fler fisktrappor och hur förutsättningarna för det ser ut. Om vinsten är ökad biologisk mångfald kan det vara en bra investering, säger Kalle Gullberg.

Mer läsning

Annons