Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Flaggan” blir nytt landmärke

/
  • Ett smalt och högt hus med stora balkonger ut mot havet vann kommunens tävling.Foto: Skanska Sverige AB i samarbete med N1 arkitekter MNAL/Oxygen Architecht
  • Huset står delvis på pelare och taket i passagen är inspirerat av porslin från Gefle.Foto: Skanska Sverige AB i samarbete med N1 arkitekter MNAL/Oxygen Architecht
  • Det nya huset blir ett nytt kännemärke på Alderholmen i tävlan med silon. Foto: Skanska Sverige AB i samarbete med N1 arkitekter MNAL/Oxygen Architechts
  • Fasaden delas i olika delar. Den gula blir i trä, den längst till höger blir troligen i stål som ser ut som papper.Foto: Skanska Sverige AB i samarbete med N1 arkitekter MNAL/Oxygen Architechts
  • Sigrid Zenger och Martin Brundell, två av arkitekterna bakom Skanskas segrande förslag.
  • Vi är oerhört glada och stolta över att vårt förslag vann, säger Lars Bergmark, Skanska.

Skanska vann tävlingen om vem som får bygga ett nytt tolvvåningshus längst ut vid Nyhamn på Alderholmen. Byggstarten är planerad till 2013.

Annons

Fyra bidrag kom in till kommunens markanvisningstävling, men juryn var enig. Skanskas bidrag ”Flaggan” var bäst.

Bakom förslaget står två arkitektfirmor och fem arkitekter med olika bakgrund. En av dem är Martin Brundell, som är uppväxt i Gävle men arbetar i Oslo. Han är extra glad över att Skanskaförslaget tog hem segern.

– Jag har länge drömt om att få göra något här i stan. Det här huset hoppas jag blir lika starkt identitetsskapande som de gamla tegelpalatsen i Gävle är, säger han.

Huset vänder gaveln ut mot Nyhamn och delvis står på pelare. Två saker är speciella, säger arkitekten Sigrid Zenger.

– Det ena är att vi lämnar kajen som en offentlig del, där allmänheten kan röra sig. Vi bygger inte ända ut i vattnet. Det andra är hur huset bidrar till Gävles identitet, säger hon.

– Vi delar in fasaden i flera delar och använder material som är kopplade till Gävle, trä, papper, järn, porslin, säger Geir Johnsen, en annan av arkitekterna.

För Skanska är nästa steg nu att skriva ett exploateringsavtal med kommunen. En mindre detaljplaneförändring krävs också.

– Vi hoppas på säljstart och byggstart 2013, och inflyttning 2014. Just nu är bostadsmarknaden tuff, men vi hoppas att det lättar, säger Lars Bergmark på Skanska.

”Flaggan” rymmer cirka femtio lägenheter med två, tre eller fyra rum och kök, men det kan ändras när Skanska hunnit undersöka marknaden och sett vilken lägenhetsstorlek som är mest efterfrågad. Om det ska bli bostadsrättslägenheter, eller möjligen ägarlägenheter, är också något som fastställs senare.

Lägenheterna i det nya flaggskeppet på Gävle Strand kommer troligen att bli dyrare än Skanskas tidigare hus på Gävle Strand.

– Det blir dyrare när man bygger tolv våningar, det ser man på Fullriggaren. Men lägenhetspriset beror också på hur man fördelar kostnaderna, säger Lars Bergmark.

Övriga tävlande i markanvisningstävlingen var Lupinen, Dristigheten samt Skanska, som också deltog med ett förslag som tagits fram i samarbete med Johan Skoog arkitektkontor.

Mer läsning

Annons