Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn får stanna i förskolan

/
  • Barn till föräldrar som inte betalar sina barnomsorgsräkningar i tid riskerar att portas från sin förskola eller sitt fritids.

Allt färre barn i Gävle stängs av från förskola och fritids.

Ifjol portades 40 barn – en minskning med 73 procent jämfört med fyra år tidigare.

– Väldigt positivt, säger Johan Rasmussen på barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

År 2008 stängdes 148 barn i Gävle av från antingen förskolan eller fritids. Orsaken var att deras mammor och pappor inte betalat räkningen för barnomsorgen trots påminnelse från kommunen.

I en artikel i GD uppmanade barnombudsmannen Fredrik Malmberg kommunerna att jobba förebyggande för att få ned antalet fall av avstängningar. BO propagerar även för att förskola och fritidsverksamhet blir gratis så att inga barn riskerar att hamna utanför.

– Ingen skulle tänka tanken att ta ut en avgift för skolan, sa Fredrik Malmberg till GD då.

I dag ser siffrorna betydligt bättre ut, men vad orsaken är vet produktionsstödchef Johan Rasmussen inte. Kommunen har inte vidtagit några särskilda förebyggande åtgärder och rutinerna ser likadana ut nu som för fem år sedan.

– Betalningsviljan är helt enkelt högre, säger han

Avgiften för barn- och skolbarnomsorgen är inkomstprövad just för att alla ska ha råd med den. När kommunen ser att en räkning inte betalts skickas en påminnelse ut. Kommer inga pengar då heller går ärendet till inkasso och först därefter postar kommunen ett avstängningsmeddelande.

– Ett barn som stängs av nu beror på att vi inte fick in pengar i mars, säger Johan Rasmussen.

År 2011 gick det ut 253 avstängningsmeddelanden, men innan avstängningen blev verklighet lyckades de flesta föräldrar få fram pengar till räkningen. I slutänden var det ifjol endast 40 barn som nekades att gå på sin förskola eller fritids. Hur långa avstängningsperioderna var i snitt är oklart.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons