Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flyktingar – och yngre

/

Alla platser för ensamkommande flyktingbarn är fyllda. Så fort det blir en ledig plats dyker ett nytt barn upp. Och de barn som kommer är yngre än de som kom för några år sedan.

Annons

Migrationsverket har flaggat för en ökad anhöriginvandring men även för en ökad ström av ensamkommande flyktingbarn. I Gävle är boendet för barnen, Sesam, med sina 15 platser fullt. Barnens ankomst är planerad så kommunen är beredd och kan förbereda plats för dem. Men det finns också en grupp barn, så kallade ankomstbarn, som bara dyker upp.

– De kommer hit på okända vägar och vi har skyldighet att ta hand om dem. Vi har avtal med olika hem i Sandviken, Gävle och Högbo. Totalt handlar det om 16 platser och i dag är det fullt, berättar Wolther Planck, chef för socialtjänsten.

– Vi har flaggat för ett boende för flickor men saknar lokaler.

Han berättar att för något år sedan var de flesta barn som kom hit 16 år eller äldre, i dag är de så unga som 14 år.

– Vi får en schablonersättning från Migrationsverket på 80 000 kronor som ska räcka i 24 månader. Då ska det täcka skola, fritid och så vidare. Platserna på Sesam kostar 1 600 kronor för en obelagd plats och 1 900 kronor för en belagd plats. Pengarna ska räcka till omkostnader, fickpengar, personal och så vidare.

De kostnaderna betalas av Migrationsverket och belastar alltså inte den kommunala budgeten.

De som fyllt 18 år och flyttar till egen bostad får behålla ersättningen under en period innan de kan få etableringsersättning via Arbetsförmedlingen, vilket tar tre månader, eller söka studiemedel om de väljer att fortsätta studera.

I och med att Gävle kommun är en så kallas ankomst- och anvisningskommun får kommunen ersättning med en miljon kronor från staten. De pengarna går till utredningstjänster.

– Vi fakturerar Migrationsverket de kostnader vi har, säger Wolther Planck.

När det gäller anhöriginvandringen har den inte kommit igång än men när de somaliska invandrarna i Gävle fick frågan om de hade någon anhörig de ville ha hit fick kommunen en fingervisning om att det kan handla om något mellan 150 och 200 personer. De flesta är barn, makar eller fruar.

– Arbetsmarknadsenheten ansvarar för de första två åren, därefter kommer de till oss. Men ingen har kommit de senaste två åren. Vi får väl se hur det ser ut efter den 1 oktober. Då är det två år sedan reformen togs.

För de olika invandrar- och flyktinggrupperna är det bostäderna som skapar stora problem. Kommer det många anhöriga som vill bo med sin släkt i Gävle kan det hända att de får bo trångt.

Mer läsning

Annons