Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flyktingar slussas till Gävle

GÄVLE Från april ska flyktingslussen hantera 30 asylsökanden ytterligare per vecka. Under ett helt år stiger antalet flyktingar som passerar slussen med drygt 20 procent.
- Det börjar bli hårdare och hårdare, säger Willie Aflarenko, chef för Gränspolisen.

Annons
Migrationsverket i Gävle vill nyanställa totalt sju personer i olika befattningar. Förstärkningen kan behövas. Från centralt håll har det beslutats att transitenheten i Gävle från och med april ska kunna ta emot 7000 asylsökande per år, mot som tidigare, 5600 personer.
Anledningen är dels att mottagandet bedöms ha fungerat bra i Gävle, dels att trycket på Migrationsverkets övriga transitenheter är fortsatt hårt.
Enligt Jakob Larsson, informatör vid transitenheten i Gävle, har det varit små problem och man förväntar sig inga störningar när kapaciteten att ta emot flyktingar höjs.
- Det har fungerat väldigt bra. Vi har inte fått några som helst negativa erfarenheter, som ökade snatterier eller en anstormning till vården.

Anledningen är att varje asylsökande vistas en kort tid i Gävle. På transitenheten bedömer man om den som söker asyl uppenbart saknar skäl och alltså inte ska vara kvar i landet, eller om det kan finnas skäl. I det senare fallet ordnas plats på en förläggning eller i så kallat eget boende.
- För de flesta handlar det om några dagar då de befinner sig i Gävle, säger Jakob Larsson.
Snart öppnar det så kallade förvaret, en låst avdelning, i anslutning till transitenhetens lokaler i korsningen av Kaserngatan och Södra Kungsvägen.
Det kan minska gränspolisens arbetsbörda.
- Nu får vi inrikta oss mer och mer på deras verksamhet. Men vi hoppas på en förbättring när förvaret i Gävle öppnar, säger Willie Aflarenko, chef för gränspolisen.
Migrationsverket kan begära handräckning av polisen när en asylsökande är hotfull eller ska avvisas från landet och kan antas hålla sig undan. Då agerar gränspolisen som kan tvingas till långa transporter till flyktingförvaren i Stockholmsområdet eller Flen. Något man alltså hoppas minskar med ett förvar på närmare håll.
Polisledningen har inte fattat beslut om att utöka antalet tjänster vid gränspolisen. I dag arbetar nio personer, varav två civilanställda, vid enheten.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons