Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler förhör i bedrägerihärva

Gävle­kvinnan som, tillsammans med två män, misstänks ha pumpat ut falska lånemiljoner från Handelsbanken har haft en turbulent avslutning på 2011.

Enligt uppgift har hon nu polisanmälts på nytt av ofrivilliga låntagare.

Annons

De nya polisanmälningarna rör alltså de bedrägerier mot Handelsbanken på Värmdö som kvinnan, 41 år, misstänks för och satt häktad för i en månads tid mellan september och oktober.

Anmälningarna ska ha gjorts i går.

Misstankarna bedömdes så välgrundade att den inblandade 44-årige bankchefen fick sparken på stående fot efter att han den 7 september greps med packade väskor av polis på Arlanda – i full färd med att borda ett plan till Norge.

Den andra misstänkta kuggen i bluffmaskineriet är bankchefens 46-årige barndomsvän från Hälsingland, i vars bolag de drygt nio miljoner kronorna ska ha tickat in.

Kvinnan ska ha hjälpt till med att leta upp ovetande låntagare, vars namn användes för att täcka upp lånen. Det ska vara ytterligare ”kapade” låntagare som står för de nya anmälningarna.

– Vi har en rad anmälningar med samma omständigheter och har utrett ett stort antal lån, oavsett om de är polisanmälda eller inte, säger Hans Ihrman, åklagare vid åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

Ett flertal förhör återstår i utredningen innan ett åtal kan vara inlämnat till Nacka tingsrätt.

GD skrev senast om Gävlekvinnan i slutet av december då hon dömdes av Hudiksvalls tingsrätt för att ha misshandlat en kvinna som var närgången med hennes man under en danskväll i Ljusdal 2010.

Vid månadsskiftet mellan november och december fick kvinnan och hennes make besök i hemmet av ett par hotfulla män.

Några dagar senare satte någon eld på deras husvagn.

Polisen har lagt ner förundersökningen i brist på uppslag.

Mer läsning

Annons