Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler friskolor skulle bli en överetablering

/
  • Att som elev välja skola är inte lätt. Nya skolor skulle innebära färre elever i den kommunala skolan, som då tvingas dra ner på både personal och lokaler.

Det behövs inga fler fristående gymnasieskolor i Gävle.

Det beskedet föreslås politikerna skicka till Skolinspektionen på onsdag.

Annons

Tio friskolor vill etablera sig eller utöka sin verksamhet i Gävle från och med hösten 2012. I den konsekvensanalys som utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska ta ställning till på onsdag skriver kommunens tjänstemän att ett ja skulle innebära en stor överetablering.

Elevkullarna beräknas minska med 20 procent under de kommande fyra åren. År 2015 kommer det att finnas 3905 elever att konkurrera om.

Skulle Skolinspektionen säga ja till samtliga ansökningar innebär det en överkapacitet på cirka 3 500 platser, enligt kommunens beräkningar. Flera av de planerade utbildningarna finns redan i Gävle.

– Jag kan inte se att vi saknar något i vårt utbildningsutbud, säger förvaltningschefen Birgitta Pettersson.

Konsekvensanalysen pekar också svårigheterna att hitta praktikplatser till alla de utbildningar som planeras. Eleverna konkurrerar inte bara med varandra utan också med alla personer som finns i olika arbetsmarknadsåtgärder.

Nya skolor skulle också innebära färre elever i den kommunala skolan, som då tvingas dra ner på både personal och lokaler. Eftersom elevkullarna minskar måste skolan anpassa sig och det blir extra svårt om ännu fler skolor etablerar sig. Tjänstemännen varnar för att program kan behöva läggas ner, vilket minskar elevernas valfrihet.

Tjänstemännen har också räknad ut hur mycket kommunen skulle behöva betala i elevpeng till de fristående skolorna. När skolorna är fullt utbyggda med tre årskurser år 2015 kommer elevpengen att vara nästan 340 miljoner kronor per år.

– Jag kommer att föreslå avslag på samtliga ansökningar. Det finns ingen anledning till så många utbildningsplatser, säger nämndens ordförande Peter Bergström, S.

Han tror inte att det kommer att bli någon längre diskussion om saken.

– Det jag har hört är att alla verkar förstå allvaret. Det här blir en överetablering.

Skolinspektionen har möjlighet att ge tillstånd även om kommunen säger nej.

Mer läsning

Annons