Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan plugga vidare – men färre vill

Nära 79 procent av gymnasieeleverna i Gävle har blivit högskolebehöriga efter tre år. Det placerar kommunen på 20:e plats i hela riket. Men därefter falnar studieintresset.

Annons

Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som årligen gör öppna jämförelser mellan landets gymnasieskolor.

I år har Gävle klättrat rejält på rankinglistan när det gäller elever som klarat av gymnasieskolan på tre år. I fjol var andelen 79,8 procent vilket placerade Gävle på 91:a plats. I år hade siffran ökat till 84,2 procent.

Även andelen elever som lämnar gymnasiet med behörighet att plugga vidare på universitet eller högskolor har ökat till knappt 79 procent.

– Gävle hamnar på 20:e plats i riket. Det känner vi oss naturligtvis jättestolta över, säger Göran Langeborg, V, som är vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Men trots att många har chansen att plugga vidare är det allt färre Gävleungdomar som tar den. Tre år efter gymnasiet har bara drygt 30 procent påbörjat studier på högskola eller universitet.

– Vi rustar eleverna för vidarestudier, men tyvärr väljer alldeles för få att göra det. Jämfört med i fjol har andelen sjunkit drastiskt, säger Göran Langeborg.

Gävle kommun har nu tagit fram en tvåårig handlingsplan för hur man ska förändra attityden till utbildning bland unga och vuxna.

– Den rör allt från samarbeten mellan skola och näringsliv, bildandet av ett lokalt kompetenscentra och föreläsningar ute på skolor, säger Annika Lundquist, enhetschef för internationella kontoret på Gävle kommun.

Dessutom finns tankar på att ordna en framtidsmässa där olika yrken visas upp samt vägen dit.

– Utbildning är nyckeln till arbete och ökade möjligheter i livet, säger Annika Lundquist.

Mer läsning

Annons