Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vill till Hemlingby

/
  • Jan Åke Sommarberg och Fredrik Bladh hjälps åt att fylla hyllorna i ÖoB:s nya butik i Hemlingby.
  • Oscar Martinsson gillar det nya läget för ÖoB-butiken.
  • De anställda ser fram emot att få jobba i en ny, fräsch butik. Jennie Hübinette, längst fram, därefter från vänster Berit Blomgren, Ulrika Rönnerfjäll, Oscar Martinsson, Frida Salleh, Johan Lasses, Margitta Andersson och Anki Loo.

Nu växer Hemlingby köpcentrum igen. Om några veckor är det dags för nästa tillskott i området, när fyra nya butiker slår upp portarna.

– Förhoppningsvis ger det mer kunder, säger Oscar Martinsson, butikschef på ÖoB, som flyttar från Hemsta.

Annons

Hemlingby var obruten mark när Öbergs flyttade sin cykelbutik från centrala Gävle till det som då bara var ett skogsområde. Tio år senare var Ica Maxi på plats och sedan dess har området vuxit stadigt.

TK Development är bolaget som utvecklat det senaste tillskottet i ett hus med fem butikslokaler. Förutom ÖoB är det Rusta, Jysk och Stadium Outlet som etablerar sig. Den femte butikslokalen står fortfarande tom.

– Vi har haft ett ganska stort intresse, men av flera olika orsaker har vi inget klart än, säger Piotr Nowak på TK Development.

Stadium Outlet gör egna inköp och har ett utpräglat lågprissortiment som inte konkurrerar med de vanliga Stadiumbutikerna. Kedjan har expanderat snabbt de senaste åren och finns i dag på drygt tio orter i Sverige.

– Hemlingby är ett spännande område med starka varumärken, säger Stadium Outlets vd, Anders Bejsy.

Inne i den nya ÖoB-butiken pågår förberedelserna för fullt. Om två veckor ska 14 000 artiklar, och åtskilliga exemplar av varje artikel, vara på plats i hyllorna. Lokalytan är i stort sett densamma som i den gamla butiken, men för personalen blir bytet ett lyft.

För de butiker som nu öppnar i Hemlingby togs etableringsbeslutet för länge sedan. Nu är en ny lågkonjunktur på väg och den fortsatta expansionen i Hemlingby dröjer.

TK Development har planer på att fylla ännu en köplada med butiker, men handlarna tvekar.

– Det blir nog inget beslut inom det närmaste året. Vi märker generellt att beslutsprocessen har dragit på tiden, säger Piotr Nowak på TK Development.

Företaget hade tänkt sig att locka en större aktör till det nya projektet men siktar nu på att försöka hitta flera hyresgäster till mindre butiker.

Och en etablering i Hemlingby är inte alltid en säker väg till succé. Både Järnia och Hemtex har nyligen stängt sina butiker. Lönsamheten var för dålig.

Men Oscar Martinsson är inte orolig för ÖoB-butikens del. 2009, när finanskrisen rasade som värst, blev ÖoB:s bästa år någonsin, och för en butik är Hemlingby snäppet bättre än Hemsta.

– Vi hamnar i alla fall i ett köpcentrum, i stället för i ett industriområde, säger Oscar Martinsson.

Det senaste tillskottet på Hemlingby köpcentrum öppnar om några veckor.

Mer läsning

Annons