Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera förändringar i Gävles nya busslinjenät

/
  • Den 9 december införs en ny linjekarta. Har vi tur är det fler som får förbättringar än försämringar, säger Henrik Nyquist, på Nettbuss Stadsbussarna.
  • Den nya bussgatan mellan Sörby urfjäll och Upplandsleden är snart klar. Här ska buss 3 köra.
  • Robert Sjöö, chef för Trafikverkets museer, får ta emot den nya skylten till busshållplatsen som hittills hetat Sörby Urfjäll. Hållplatsen får nu namnet Järnvägsmuseet

John Bauergymnasiet får en egen busshållplats, den nya bussgatan vid Sörby Urfjäll tas i bruk och Ersbo får bussförbindelse.

Den 9 december möter bussresenärerna i Gävle flera förändringar. Men någon ny buss till Hemlingbystugan blir det inte.

Annons

De nya busslinjerna börjar gälla från den 9 december. Ingen busslinje läggs ner, men flera av linjerna byter nummer med varandra.

Buss nummer 2 från Sätra fortsätter efter omläggningen till Andersbergs centrum, i stället för till Bomhus som idag.

Buss nummer 3 från Hille, som i dag går till Hemlingby köpcentrum, går efter den 9 december till Södra Bomhus i stället. I Södra Bomhus kommer turtätheten därmed att minskas från var tionde minut i dag till varje kvart.

Linje 10 försvinner helt. I Sätra ersätts den av linje 12 och i södra delen av stan ersätts den av linje 4, som kommer att gå till Hemlingby Köpcentrum och vissa tider också till Ersbo. Den gamla linje 4 genom Sörby ersätts samtidigt av linje 14 som slingrar sig mellan Hemlingby köpcentrum och Fjällbackens köpcentrum.

Orsaken till att busslinjerna läggs om är att resandet ökat med 19 procent sedan Stadsbussarna tog över trafiken för 2,5 år sedan.

– Vi har hunnit se hur resandeströmmarna utvecklas och vi tror att fler kan ta bussen på det här sättet. Nu kommer vi att kunna sätta in ledbussar på den mest trafikerade linjen i norra Gävle, nummer 2, och låta de bussarna fortsätta på den mest trafikerade linjen söderut, som är den till Andersberg, säger Henrik Nyquist på Nettbuss Stadsbussarna.

– Risken för att vi kör vissa bussar tomma minskar.

Bara linje 1 och 2 kommer att ha tiominuterstrafik. Resenärer i södra Bomhus som i fortsättningen ska åka med linje 3 får därför sänkt turtäthet.

– Men samtidigt sätter vi in tätare trafik i rusningstrafik där, så har vi tur är det fler som får förbättringar än försämringar, säger säger Henrik Nyquist.

Trots den stora linjeomläggningen blir det inga nya busslinjer.

– Den busslinje som flest frågar efter är en buss till Hemlingbystugan men då behöver vi extern finansiering. Vi tror inte att den blir lön- sam, säger Henrik Nyquist.

Den stora förändringen, förutom att busslinjer byter nummer, är att det tillkommer några nya busshållplatser, framför allt på Sörby Urfjäll, där den nya bussgatan tas i bruk av linje 3. Linje 12 i Södra Bomhus får också fler busshållplatser.

Dessutom byter man namn på den busshållplats som hittills hetat Sörby Urfjäll, hållplatsen får nu namnet Järnvägsmuseet.

Mer läsning

Annons