Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera togs för sjöfylleri

Två personer blåste positivt när polisen och kustbevakningen genomförde extra kontroller av sjötrafikanter under tisdagskvällen.

Annons

Vid halv ett-tiden på natten blåste en 29-årig båtförare från Söderfors 0,26 promille och misstänks därmed för sjöfylleri. Strax därefter två blåste en 47-åring från Tierp 0,57 och misstänks för grovt sjöfylleri.

Polisen i Uppsala län och kustbevakningen hade satt in extra bevakning på sjötrafiken i samband med dans på Ön i Hedesunda under tisdagskvällen.

Även polisen i Gävleborgs län hjälpte till. De har inga egna båtar, men hjälper till på land eller följer med i någon av kustbevakningens båtar så ofta det behövs. Kustbevakningen bidrog i tisdags med två man och en liten gummibåt.

Förra året sänktes gränsen för sjöfylleri till 0,2 promille, och media rapporterade flitigt om att många båtförare åkte fast när både polis och kustbevakning skärpte sina kontroller. I år går trenden nedåt. Mellan första maj och 27 juli fick polisen in 124 anmälningar om sjöfylleri, vilket kan jämföras med 210 under samma period i fjol.

Huvuddelen av dessa har kommit in i Stockholm eller Göteborg, vilket Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström tror kan bero på att det är där man har sjöpolis.

– Att riskera böter har fått många båtförare att börja tänka sig för, säger han.

När det gäller Kustbevakningen har 15 av de båtförare som region nord kontrollerat i juni och juli blåst positivt.

Mer läsning

Annons