Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten av Ikea försenas ett år

/
  • Ikea har inget besked att ge. Tills vidare ligger varuhuset kvar på sin nuvarande plats.

Ikeas nya varuhus i Valbo är minst ett år försenat – och ännu finns inget besked från Ikea om att man verkligen vill bygga.

Annons

När fullmäktige i Gävle sa ja till den översiktliga utredningen för Valbo Köpstad i maj förra året var målet var att Ikea skulle öppna sitt nya varuhus julen 2013 – även om Ikea aldrig gett något sådant besked officiellt.

Nu har den planeringen spruckit. Och Ikea har ännu inget besked att ge.

– Det är inga beslut fattade. Vi för en dialog med kommunen, men det gör vi hela tiden med många kommuner i Sverige, säger Sara Carlsson, pressansvarig på Ikea.

Kommunalrådet Per Johansson, S, har inte heller fått något besked.

– Det vi hörde tidigare var att de skulle öppna 2013, men jag vet inte hur de planerar nu. Det jag hört var att man ville vänta för att lösa en del frågor som till exempel den om bäcken, säger han.

Bristen på klara besked hindrar inte Gävle för att ta upp planarbetet igen. I april bjuder kommunen in till ett samrådsmöte där det nya detaljplaneförslaget ska visas upp. Då ska också Trafikverket visa filmer där man kan se de nya av- och påfarterna till riksväg 80, som krävs för att Ikea ska kunna flytta.

I september kommer den färdiga versionen av detaljplanen att ställas ut, liksom trafikverkets arbetsplan. I bästa fall kan detaljplanen vara klar att anta i slutet av 2012.

Därefter återstår detaljprojektering, upphandling och bygge av de nya påfarterna, som måste vara klara innan ett nytt Ikea slår upp portarna, om inte vägarna runt Valbo Köpcentrum ska korkas igen av trafiken.

Men projektet kan dessutom dra ut på tiden av andra skäl.

Om Ikea håller fast vid kravet att Valsjöbäcken ska flyttas eller kulverteras krävs ett miljötillstånd från mark- och miljödomstolen, vilket kan ta tid. Både miljötillstånd och detaljplaner kan dessutom överklagas, och eftersom alla planer för Valbo Köpstad hittills har överklagats är det ingen vild gissning att även denna detaljplan överklagas. I så fall kommer planen inte att vinna laga kraft förrän långt in på 2013.

Dessutom återstår bland annat de arkeologiska undersökningarna. En förundersökning av ett område med stenålderslämningar var beställd till i höstas, men ställdes in då. Eventuellt ska den i stället göras nu i sommar, och om förundersökningen visar att det finns intressanta fynd i området kan den följas av en slutundersökning 2013.

När Ikea varuhuset kan stå klart – och om det alls blir ett nytt Ikeavaruhus i Gävle – är därför en öppen fråga.

– Så länge jag inte hört något annat så utgår jag från att Ikea ska bygga i Gävle, säger Per Johansson, S.

Mer läsning

Annons