Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ lokala politiker på twitter

/
  • Carina Blank tror inte att Twitter kan ersätta traditionella torgmöten, men väl utgöra ett komplement. – Twitter är ju också ett slags torg där människor möts.

Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström, S, gör det. Flera lokala riksdagspolitiker gör det. Nu har även Gävles kommunalråd Carina Blank, S, börjat twittra.

– Jag kommer att skriva om aktuella frågor som rör Gävle och politiken, säger hon.

Annons

Tre kommunalråd, fyra riksdagsledamöter och ett helt gäng andra folkvalda från Gästrikland. De lokala politikerna på Twitter blir fler och fler. Där diskuterar de öppet politiska frågor, dömer ut varandras förslag och blir personliga på ett sätt som vi inte är vana att se dem.

Senast i raden att ansluta sig är Carina Blank, övertalad av riksdagsledamoten Elin Lundgren, S, även hon aktiv twittrare.

– Flera av mina partikollegor, särskilt de yngre, har länge tyckt att jag borde finnas med på Twitter, säger Carina Blank.

Hennes andra Twitterinlägg i går handlade om invigningen av ett nytt företag i Gävle, BUS, Byggnadsupplysning i Sverige.

”Fördel Gävle!”, kommenterade Carina Blank.

– Jag kommer att skriva om aktuella frågor som jag vill uppmärksamma, men än har jag inte tänkt ut någon strategi, säger hon.

Även Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström, S, twittrar sedan snart ett år tillbaka. Han skriver om allt från gastkramande bandymatcher till fullmäktigedebatter.

Sociala medier som Twitter och Facebook är ett bra komplement till tidningar, radio och television, tycker han.

– Om jag söker på ”Sandviken” i Twitter får jag en annan bild av vad som sägs om Sandviken. Jag kan välja vilka personer jag ska följa. De länkar i sin tur ofta till intressanta webbsidor och skriver kommentarer. Det blir en form av omvärldsbevakning, en ständig uppdatering, säger han.

Han tar som exempel när det blev känt att 50 Cent skulle spela i Göransson Arena.

– Det blev en fullkomlig explosion på Twitter. Lika när Ung Vänster höll sin kongress i Sandviken. Då var det fullt ös på Twitter. För den yngre generationen är det naturligt att uttrycka sig där, säger han.

Ser du några risker med att, som kommunalråd, använda Twitter?

– Jag måste förstås ha i åtanke att jag är en offentlig person. Om man skriver något i affekt så finns det alltid kvar. Men än har jag inte skrivit något dumt, vad jag vet.

Även riksdagsledamoten Lars Beckman, M, från Valbo är en flitig användare av sociala medier. Han har en egen blogg och twittrar flera gånger om dagen. Inte sällan väcker hans inlägg uppmärksamhet, som när han förra veckan skrev att Carina Blank borde ta en timeout från politiken efter den inledda förundersökningen kring mutbrott.

– För mig handlar bloggen, Facebook och Twitter i första hand om att vara tillgänglig för gävleborgarna och få snabba reaktioner, säger han.

Mer läsning

Annons