Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Folk vill inte vara rädda”

/

Vi ringde upp två före detta Gävlebor som bor i Oslo för att ta reda på hur året har varit, hur ofta de själva tänker på händelsen som skedde för ett år sedan och hur de ser på framtiden i Norge.

Annons

Max Mahmoud Shojai äger ett kafé i Tårnåsen, två mil utanför Oslo.

– Jag har inte följt rättegången, är inte intresserad av honom och hans idéer. Det han gjorde var helt fel, han har ingenting han kan lära mig och jag vill inte höra hans förklaringar. Jag vill helst lägga hela händelsen bakom mig och bara glömma det.

– De som har makten i samhället påverkas inte av vad han har gjort och det är bra. Däremot har jag hört kunder diskutera hans idéer. Jag tror att han ödelade hela diskussionen om invandring till Norge. De som var beredda att diskutera, vill inte längre göra det. Fremskrittspartiet kommer nog att göra ett mycket dåligt val.

– Jag tänker främst på de som förlorade sina barn på Utöya och hoppas att tiden läker alla sår.

Sarah Thegerström har bott i Oslo i tre år. Hon jobbar i en klädbutik och på ett ålderdomshem.

– Känslan var ju väldigt intensiv i början. Det var jätte, jättehemskt. De första två veckorna hängde jag med i allt som hände.

– Jag tänker inte så mycket på det längre, och vi pratar inte om det. Alla är rätt less på det, om vi pratar om honom och det råa han gjorde, kommer han få som han vill. Det var ju mycket uppståndelse nu när det var rättegången och så, stod överallt på löpsedlar, men många valde nog att inte titta.

– Absolut inte, folk vill inte vara rädda för då har han fått som han vill. Den normala vardagen går på här i Oslo. Jag tror att det är de anhöriga som förlorade någon eller blivit skadade som tar den största smällen nu. Ingen kommer glömma det som hände, men folk går vidare.

Mer läsning

Annons