Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus kan få bostäder

/
  • Gävle kommun bekräftar att det har kommit in en intresseanmälan om att göra en planändring för Folkets hus.

Folkets hus i Gävle kan komma att växa på höjden. Fastighetsägaren planerar att bygga på fler våningar – som ska bli lägenheter.

– Vi ska inte beröras av det, säger Torgny Jacobsson på ABF som hyr stora delar av huset.

Annons

I början av 2010 sålde den numera konkursdrabbade Folkets hus-föreningen i Gävle sitt hus på Södra Centralgatan till ett nybildat bolag, Folkets hus fastighet i Gävle AB. Bolaget ägs av FTM Fastigheter vars VD Fredrik Funcke även är VD i det nya bolaget.

När Folkets hus-föreningen gick i konkurs för en månad sedan tog ABF Gästrikebygden i stället över de lokaler som föreningen har hyrt av Fredrik Funcke.

Det rör sig om stora delar av markplanet och källaren i Folkets hus där det finns teatersalong samt konferens- och möteslokaler.

Sedan tidigare hyr ABF även andra delar av huset.

Torgny Jacobsson, ombudsman på ABF, bekräftar att fastighetsägaren nu har planer på att bygga på huset med fler våningar som ska bli lägenheter.

– Jag har suttit i ett möte med honom och pratat om det nu. Om det ska byggas så vill vi på ABF förstås veta när och hur. Jag har inte fått några andra signaler än att vi får vara kvar, och att det bara är de nya våningsplanen som ska bli lägenheter, säger han.

Även en rad andra föreningar och företag hyr olika delar av Folkets hus. Hotell- och restaurangfacket håller till högst upp. Där säger sig personalen inte ha fått någon information om byggplanerna.

Kommunen bekräftar att det har kommit in en intresseanmälan om att göra en planändring för fastigheten, just i syfte att bygga på fler våningar.

Enligt den detaljplan som nu gäller får huset inte vara högre än 12,5 meter. Processen att ta fram en ny detaljplan kan ta uppemot ett år.

Senast 2010 planerade Fredrik Funcke att göra hotell i Folkets hus och bygga in husets innergård, framgår av Folkets hus-föreningens årsredovisning för samma år.

GD har vid flera tillfällen sökt Fredrik Funcke för att få planerna bekräftade.

Sedan i juni har restaurangen på markplanet i Folkets hus nya ägare. Restaurangen heter numera Bistro Gefle Festvåning och drivs av Kristoffer Blank, som tidigare drev Brunnsgatan 63 på Söder.

Mer läsning

Annons