Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För kallt för tupplur utomhus

/
  • Jacob Runarsson och hans kompisar på förskolan Trollgården i Valbo fick sova inne i går. När det är kallare än minus tio grader drar personalen inte ut vagnarna som brukligt.

Kylan är här igen.

I går visade termometern tvåsiffrigt hela dagen.

Kallt enligt vissa, men det ska bli bra många fler minusgrader innan ute­jobbarna stannare inne.

Annons

Det är strax efter lunch på Trollgårdens förskola i Valbo och de yngre barnen tar sig en tupplur. För sju-åtta år sedan sov alla barn på madrasser inomhus. Sedan kom rön som pekade på att barnen både sov bättre och höll sig friskare om de fick sova ute i friska luften.

I vanliga fall slumrar därför alla barn ute i sina vagnar, men i går var det inte aktuellt.

– Det är varmare än vad man tror inne under suffletterna, men vi har ändå en tradition som säger att när det blir mer än minus tio så sover de inne, berättar Inger Redenvik, förskollärare.

Är det riktigt kallt ute blir det också mer inomhuslek. Framförallt de små barnen blir fort kalla ute eftersom de lätt blir stillastående.

– Men de äldre barnen brukar få vara ute en liten stund om det har varit väldigt kallt i många dagar, säger Inger Redenvik.

Hur går det då för alla som jobbar ute hela dagarna?

Byggjobbarna har ingen fast köldgräns som ger grönt ljus att stanna kvar inne i byggbaracken tills temperaturen stigit. Däremot har arbetsgivaren ett ansvar att se till så att personalen har tillräckligt bra utrustning för att klara kylan.

– Det är en arbetsmiljöfråga. Om byggarna bedömer att det finns risk för förfrysning är det bara att gå in, säger Lars Lundberg, skyddsombud på Byggnads i region GävleDala.

Ofta börjar arbetsdagen vid halv sju på morgonen och är det för kallt så tidigt är det kutym att stanna kvar på jobbet i ett par timmar för att se om temperaturen stiger.

– Men har det inte blivit någon skillnad vid tiosnåret så åker man hem. Vi kallar det att väderkompa. Det har alla byggnadsarbetare varit med om någon gång, men det är inte vanligt. Det finns inget bygge som slår igen för att det är minus 13 ute som i dag, säger Lars Lundberg.

Inte heller Posten har någon uttalad köldgräns för sina medarbetare.

– Det är en lokal bedömning och sunt förnuft som gäller. Vissa gånger kanske rundorna blir kortare eller att brevbärarna tar bilen i stället. Men de brukar vara väldigt dedikerade och vill att posten ska komma ut, säger Maria Ibsén, pressinformatör på Posten.

Kylan ser ut att hålla i sig även i dag, men enligt Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, blir det varmare redan i morgon.

– Ett snöfallsområde letar sig in och moln dämpar den värsta kylan, säger hon.

Mer läsning

Annons