Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För lätt att säga upp folk"

/
  • Jonas Sjöstedt hade ett fullspäckat program under Gävlevistelsen. På eftermiddagen besökte han bland annat äldreboendet Sofia Magdalena på Öster där han samtalade med Marianne Viktorsson.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besöker i dag Gävle med anledning av godisfabrikens nedläggning.

– Det är för lätt att säga upp folk och lägga ner produktionen i Sverige, säger han.

Annons

Det var andra gången på kort tid som Jonas Sjöstedt besökte Gästrikland. I februari var han i Sandviken.
Syftet med gårdagens besök i Gävle var främst att träffa fackklubben från Cloettafabriken.
– Jag är här för att informera mig om läget och se om det går att göra något politiskt mot nedläggningen, säger han under en pressträff.
Han tycker att de anställda på fabriken gör rätt som kämpar mot nedläggningen.
– Det är fullt rimligt att slåss för arbetstillfällen. Jag hoppas att de lyckas. Fabriken har funnits länge och går med vinst. Det visar på kapitalismens svaghet att det bara är att flytta och lägga ner en sådan fabrik, säger han.
Jonas Sjöstedt anser att det borde kosta mer för företagen i Sverige att säga upp de anställda och flytta produktionen utomlands. Han tar Tyskland som exempel.
– Där finns det regler som tvingar företagen att ta ett större socialt ansvar vid nedläggningar. De måste bland annat erbjuda personalen vidareutbildning. Den modellen är intressant, säger Jonas Sjöstedt som kan tänka sig liknande lagstiftning i Sverige.
Han tror inte att det skulle vara negativt för företagen.
– Man kan inte förbjuda företag att flytta utomlands, men i dag är det lite för enkelt, säger han.
Om Cloettafabriken läggs ner kommer det att späda på en redan hög arbetslöshet i Gävleborg. Jonas Sjöstedt anser att Sverige ska satsa sig ur krisen.
– Det är rimligare att investera än att sänka skatter. Vi behöver renovera bostäder och bygga dubbelspår. Det är även viktigt att satsa mer på vuxenutbildning och kvalificerade yrkesutbildningar, säger han.
Tvärtemot alliansen är han inte främmande för att höja skatten för att exempelvis öka bemanningen inom äldreomsorgen.
– Men vi höjer inte skatten för folk som har låga inkomster, betonar han.
Under Gävlebesöket hann Jonas Sjöstedt även med en lunch med kurdiska föreningen, besök på äldreboendet Sofia Magdalena och att hålla föredrag på stadsbiblioteket om den ekonomiska krisen i Europa.

Mer läsning

Annons