Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar besvikna på ledningsgrupp

GÄVLEInga socialarbetare i polisens gatulangningsgrupp.Det beskedet kritiseras av Föräldrar mot narkotika, FMN, i Gävle.

Annons
- Det är dåligt och vi är besvikna, säger Anita Jansson, ordförande.
Johnny Gustavsson, drogsamordnare inom socialtjänsten, var en av två tjänstemän som skulle utreda hur socialtjänst och polis bättre kunde samarbeta för att stävja missbruk bland unga människor.
Enligt Gustavssons förslag skulle en socialarbetare ta plats i polishuset, gå på samma schema som gatulangningsgruppen och även delta i själva den polisära verksamheten på fältet, bland annat med husrannsakan i lägenheter där många beslag görs. Ofta hos unga personer.
Genom att vara på plats skulle en socialarbetare kunna korta tiden från att en ung, dittills okänd droganvändare upptäcks till dess socialtjänsten informeras och kan agera.
- Som det är i dag tas det ett urinprov, det tar tre veckor innan svaret kommer från SKL, polisen informerar mig om det var positivt, det är en vecka till. Det är för stort glapp mellan gripandet och en träff, säger Johnny Gustavsson.
Dessutom skulle man upptäcka unga personer som är i riskzonen.
- Om gatulangningsgruppen går in i en lägenhet med tre påtända killar sitter kanske tre opåverkade tjejer i en soffa. Tjejerna kan vistas ganska länge i sådana miljöer, i värsta fall så länge att de börjar med narkotika, innan de blir uppmärksammade, säger Johnny Gustavsson.
Socialtjänstchefen Örjan Ohlström och övriga chefer var inte beredda att köpa förslaget med så kallad samlokalisering. Motiveringen var oron att socialarbetaren ifråga lätt blev för mycket polis och för litet socialarbetare.
Men Anita Jansson, FMN:s ordförande i Gävle, anser att oron är obefogad.
- Det sociala har sin yrkeskompetens och polisens sin - de kan sina jobb. Det är ingen fara. Det här är ett självklart förslag och något vi strävat efter länge, säger hon.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons