Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar hotar med massflytt

/
  • Hundratals föräldrar dök upp på gårdagens informationsmöte där politiker och tjänstemän berättade om skolplanerna.
  • Esmail Paknjad och Katharina Liljeroth har båda barn i de lägre klasserna på Solängsskolan. De är oroliga inför idéerna som finns om att göra om Solängen till ett högstadium och att de yngre eleverna ska flytta till Sörbyskolan.
  • Sinikka Pisilä, kvalitetscontroller, Åsa Wiklund-Lång, S, ordförande för barn och ungdomsnämnden och Frank Stoor, förvaltningschef, mötte föräldrar på Solängsskolan.

Efter gårdagens informations­möte är föräldrarna till barn på Solängsskolan skarpt kritiska till kommunens planer. Blir de verklighet hotar föräldrarna med massflytt till friskolor.

– Jag kommer inte godkänna att barnen ska flytta, säger Esmail Paknjad vars son går i tvåan på Solängsskolan.

Annons

Det började som en träff där politiker och tjänstemän skulle informera om de idéer och planer de har för skolomvandlingen i Gävle. Föräldrarna gillade inte vad de hörde och några timmar senare överlämnades en namnlista till politikerna. Där fanns 202 namn på föräldrar med barn på Solängsskolans förskola och lågstadium som sa att om verksamheten flyttar till Sörby, sätter de sina barn i friskolor

Redan innan gårdagens möte på Solängsskolan satte igång verkade de flesta föräldrar kritiska till idéerna om att göra om Solängsskolan från F-9 till ett högstadium och låta de yngre barnen börja på Sörbyskolan.

Katharina Liljeroth har en son med dyslexi på Solängsskolan. Innan mötet berättade hon hur orolig hon är för att han ska behöva flytta någon annanstans.

– För de som har någon diagnos kan det bli förödande, det kan gå helt åt pipsvängen. Vad händer med lärarna? Med assistenterna? De kommer inte följa med, vi kommer få börja från början igen.

Esmail Paknjad vars son går i tvåan på Solängsskolan delade hennes oro.

– Om man splittrar upp barn som gått i samma klass sen dagis och sen splittrar upp dem, det är inte bra. Självklart är jag orolig, jag kommer inte godkänna att barnen ska flytta, säger han.

I den halvfulla matsalen poängterade barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång att det än så länge inte fanns några konkreta förslag, utan att detta bara är tankar och idéer. Några beslut kommer inte tas förrän mitten av december. Tills dess vill man bland annat ha in allmänhetens synpunkter för att sedan kunna väga för och emot.

Och frågorna och synpunkterna haglade över scenen. Någon undrade hur underbyggt förslaget var, någon annan varför det var så kort tid att lämna in kritik.

Och de flesta verkade frågande till varför just deras barn skulle behöva flyttas till en annan del av staden.

Svaren tjänstemännen och politikerna levererade gjorde lite för att blidka den tilltagande kritiken från föräldrarna och till slut utbrast någon.

– Det här är ett jättedåligt förslag, jag tycker ni ska skrota det direkt.

Ett påstående som möttes av applåder från hela matsalen.

Mer läsning

Annons