Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar redo driva friskola

/
  • Arkivbild. Friskola? Föräldrar och anställda vill driva Kastets skola vidare om den läggs ned.

GÄVLE
Den nedläggningshotade Kastets skola i Bomhus kan återuppstå som friskola. En grupp med föräldrar och anställda beslutade i går att lämna in en ansökan om att få starta i egen regi, om kommunen beslutar att lägga ner skolan.

Annons
- Vi kommer att lämna in en ansökan om någon vecka, säger Tommy Elofsson i föräldragruppen.

Stor enighet
I går samlades en grupp för att diskutera framtiden efter beskedet från kommunen i förra veckan, och enigheten är stor hos gruppen. Både föräldrar och anställda vill driva skolan vidare, i samma lokaler. Enligt gruppen kommer det knappast att bli någon köbildning av blivande hyresgäster om kommunen lägger ner skolan och erbjuder den för uthyrning.
- Vi hamnar nog först i kön, säger Tommy Elofsson.
I förra veckan presenterades planer på att lägga ner fem grundskolor i kommunen, framför allt på grund av att elevkullarna minskar.
Men för Kastets skola ökar elevunderlaget, det visar undersökningar som föräldrar och personal genomfört. Enligt deras beräkningar har skolan möjlighet att växa med 20 elever per år i flera år framöver.
- Det gör att vi kan hålla den här skolan igång, säger Tommy Elofsson.
Enligt den utredning som kommunen presenterade i förra veckan ska eleverna från Kastets skola flyttas till Tranmursskolan vid en nedläggning. Det innebär att många barn får rätt till skolskjuts, en kostnad som Tommy Elofsson inte är sker på att kommunen har tagit med i sina kalkyler.
Men det viktigaste för föräldrarna och personal är att behålla den speciella Montessoripedagogik som har utvecklats på skolan, och som håller ihop hela skolan.
- Det finns ingen anledning att slå sönder det, säger Tommy Elofsson.

Hoppas politiker lyssnar
Men gruppen hoppas framför allt på att politikerna är beredda att lyssna på deras argument, och att förslaget om nedläggning skrotas.
I nästa vecka hoppas Tommy Elofsson att föräldrarna får chansen att säga sitt när barn- och ungdomsnämnden ska diskutera nedläggningsförslaget.

SVEN-OlOF EKMAN

Mer läsning

Annons