Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarnas attityd är ett problem

Trafiksituationen vid Gävles skolor måste bli bättre.

– Det är mer än kaos på vissa ställen, säger Pia Grönvall, trafikplanerare på Gävle kommun.

Enligt henne är det föräldrarna som måste tänka om.

Annons

Det är inte bara bilar som kör för fort som är ett problem vid Gävles skolor. Även mängden bilar som ska krångla sig in så nära skolgården som möjligt skapar kaos.

– Man kan fråga sig om alla verkligen behöver skjuts till skolan. Många skulle kunna cykla, gå eller åka buss, säger Pia Grönvall.

En resvaneundersökningen som kommunen genomfört visar att cirka 80 procent av barnen har mindre än tre kilometer till sin skola. Ändå blir en tredjedel av eleverna skjutsade i bil.

– Att man skjutsar sina barn beror ofta på att föräldrarna tycker att det är så mycket trafik vid skolan så de är rädda att deras barn ska bli påkörda... Andra svarar att de får lite extra tid tillsammans med barnen på morgonen när de skjutsar, men kan de inte stiga upp nån minut tidigare i stället? Eller prata med varandra under cykelturen, säger Pia Grönvall.

Undersökningen visar att flera skolor vill ha stöd och fysiska åtgärder för att kunna minska skjutsandet som skapar farliga trafiksituationer.

Många rektorer upplever också att bilisterna inte respekterar de hastighetsbegränsningar och skyltar som finns kring skolorna.

– Vi måste komma åt föräldrarna och få dem att förstå att de själva bidrar till problemet

Mer läsning

Annons