Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringar efter boendemisshandel

En person på ett boende fick ett knytnävsslag i ansiktet av en annan på samma boende. Personalen och deras barn har hotats. Omvårdnad ska förbättra en ohållbar situation på en av sina gruppbostäder.

Annons

I gruppboendet bor sju personer med psykisk funktionsnedsättning och ett utagerande beteende. Förutom trångboddhet och lokaler som inte är ändamålsenliga finns problem med bland annat bristande samarbete med psykiatrin, att några anställda är rädda och att ingen får handledning externt.

– Det har inte varit något allvarligt hot, säger Stig Norberg, kommunens chef för boende för funktionsnedsatta.

Mer personal har inte hjälpt, och incidenten i december då en person blev slagen ledde till en lex Sarah- anmälan.

Efter det har en åtgärdslista tagits fram. En av de berörda ska erbjudas en annan lägenhet och biståndsbeslut ska följas upp för att se om fler vill och behöver flytta. Man tittar också på om lokalerna kan byggas om eller hela boendet flytta. Personalen ska få självskyddsutbildning och gemensamt arbetssätt och boendet ska få en specialinriktning. Arbetet med att förbättra miljön fortsätter.

Kan de som bor där och personalen vara trygga nu?

– Jag kom tillbaka från semestern i dag, men jag har inte hört något annat än att det ska vara helt okej, säger Stig Norberg.

Mer läsning

Annons