Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förarelever hemma igen

/
  • Beatrice Färdigs, Isabelle Dahlqvist och de andra förareleverna från Yrkesakademin är hemma i Gävle igen efter intensiva dagar på jobbjakt i Kiruna och Pajala.

Nu är de hemma i Gävle igen, de förarelever som på eget initiativ tog bussen till Kiruna och ­Pajala för att söka jobb i gruvorna som lastbilsförare.

Annons

– Det har gått jättebra. Vi vet förstås inte om vi får något jobb än, men vi har bland annat fått träffa företrädare för åkerierna och det känns bra, säger Beatrice Färdigs.

När Arbetsförmedlingen inte ville ställa upp och bidra till resan tog de saken i egna händer.

Yrkesakademien ställde upp med en buss och fackförbundet Transport med drivmedel. Två lärare var med och körde bussen.

Det har varit fullt program de dagar de har varit på plats.

– Vi sträckkörde de 107 milen upp på 18 timmar. Sen har vi varit på flera studiebesök, säger Isabelle Dahlqvist.

De går på Yrkesakademins lastbilsförarutbildning i Gävle. Kursen slutar i december och utsikterna att få jobb i Gävle med omnejd är inte de bästa. Men i Kiruna och Pajala ser det betydligt bättre ut på jobbfronten för den som vill jobba i gruvorna.

– På vägen upp funderade jag mycket på om det skulle kännas läskigt att jobba i en gruva, men nu är jag inte osäker längre. De satsar otroligt mycket på säkerheten och det känns faktiskt helt tryggt. Just nu känns det som om jag skulle kunna flytta upp dit på en gång. Det är en jättefin stad och alla vi har träffat har varit underbara, säger Isabelle Dahlqvist.

Mer läsning

Annons