Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förarna får ingen lön

Gästrike Transport & Services chef Daniel Kvarnlöf kommer inom kort att begära bolaget i konkurs.
Nu väntar företagets 60 uppsagda förare på sin slutlön.

Annons

I början av december sa X-trafik upp avtalet med Tuwa, som tidigare körde färdtjänst- och sjukresor i Gävle och Sandviken. Därmed blev 60 chaufförer anställda hos entreprenören Gästrike Transport & Service, som kört för Tuwa, av med sina jobb.

Att företaget stod inför en tuff framtid var glasklart, men att konkursen låg för dörren var inget som kunde säkerställas då. Det fick däremot företagets anställda definitivt veta för tre dagar sedan.

Förarnas slutlön, gällande november och december månad plus semesterersättning, skulle ha kommit i tisdags den 27 december. I stället fick de anställda ett mail från platschefen med beskedet att bolaget skulle begäras i konkurs. Därför kan ingen lön utbetalas förrän konkursförvaltaren har tittat på företagets ekonomi. Därefter ska den statliga lönegarantin säkerställa att förarna får sin lön.

En av förarna som tvingats gå, Monica Larsson, har i likhet med sina andra kolleger inte fått någon slutlön än.

– Jag har sökt konkursförvaltaren, Kommunal och Transportarbetareförbundet som jag väntar svar från om när jag kan få min lön. Daniel Kvarnlöf svarar inte på sin mobil.

När GD når Daniel Kvarnlöf berättar han att han håller på att skriva under konkursansökan.

– Vi begär oss själva i konkurs. Vi har letat nya lösningar men insåg att det inte fanns något mer vi kunde göra. Det känns jävligt surt att vi som alltid har skött oss ska gå omkull.

Enligt vad Daniel Kvarnlöf erfar handlar det om dagar, inte veckor, innan de anställda ska ha fått sin slutlön.

– Inte heller styrelsen har fått någon slutlön. Det måste konkursförvaltaren reda ut.

Monica Larsson hann jobba på Gästrike Transport & Service i tre och en halv månad. Innan dess var hon busschaufför och administratör på Forsmark. Hon har haft turen att få en tillsvidareanställning på Gävle Taxi där hon just nu utbildar sig för att vara klar lagom till nästa år börjar.

– Det är jag glad för. Men jag behöver min slutlön, för nu lever jag och min man i ett fattigt hushåll och tvingas låna pengar av släktingar.

Mer läsning

Annons