Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta vänner möttes i rätten

GÄVLETidigare var de kompisar som tillsammans åkte på AIK-matcher. Nu är de fiender.

Annons
I går möttes 20-åringen och 23-åringen i tingsrätten. Då inleddes det rättsliga efterspelet efter flera händelser som kulminerade i en knivskärning på Öster den 25 juli då 20-åringens kompis knivskars.
Egentligen började alltihop med en händelse som inte finns med bland åtalspunkterna. I januari polisanmälde 20-åringen att han blivit rånad på hundra kronor av 23-åringen. Förundersökningen lades ner eftersom 20-åringen tog tillbaka uppgifterna.
- Jag tog tillbaka anmälan eftersom det handlade om en struntsumma, säger han. Jag tänkte att jag kunde tala med honom själv och få tillbaka pengarna.
Men enligt 23-åringen är 20-åringen skyldig honom 500 kronor sedan den tiden då de fortfarande åkte på matcher tillsammans.
Natten till den 25 juli stötte de samman av en slump - och började bråka. 23-åringen hävdar att han ville få tillbaka sina 500 kronor. 20-åringen hävdar att han utsattes för ett rånförsök.
23-åringen och en 24-årig man har varit häktade sedan knivskärningen, där de båda misstänks vara inblandade.

Möttes i trappuppgång
Natten till torsdagen den 25 juli hade de varit på en fest och gått vidare till ett av husen på Norra Fiskargatan för att se om en kompis var hemma.
20-åringen och hans två kompisar var också på väg till en kompis i samma trappuppgång efter att ha festat med öl och sprit.
Av en slump möttes de i trapphuset några våningar upp - och här börjar deras versioner gå isär.
Enligt 20-åringen och hans kamrater skrek 23-åringen "golbög" till 20-åringen och "tjatade hela tiden om att han skulle ha 500 kronor".
Enligt 23-åringen och hans kompis yppades aldrig några hot.
- Men jag frågade ju varför han anmält mig till polisen för rån när det var han som var skyldig mig pengar, sa 23-åringen till rätten. Och så blev jag upprörd när han sa att han inte tänkte betala.
På entréplan utbröt åter bråk i hissen mellan 20-åringen och 23-åringen.
- Då kom de 500 kronorna upp igen som jag tydligen var skyldig honom, sa 20-åringen.
Även här går versionerna isär. Enligt 20-åringen hotade 23-åringen honom med en ihopfälld fällkniv, samtidigt som han försökte muddra honom. Uppgiften om den hopfällda kniven kommer inte igen i någon annans berättelse.
Enligt 20-åringen och hans kamrater var ytterligare en person i sällskap med 23-åringen. Den här personen - som under rättegången kallades för "utlänningen" - har åklagaren inte lyckats spåra. Vissa vittnesuppgifter säger att mannen fanns med från första början, andra säger att han kom först i samband med tumultet i hissen.
Enligt 20-åringen slutade hisstumultet med att han slet sig lös och i självförsvar kastade sin kasse med en ölflaska mot 23-åringen.
23-åringen hävdar att hissbråket startade med att 20-åringen angripit honom med en ölflaska.
Grupperna sprang åt var sitt håll. Några timmar senare skulle en av männen bli knivstucken. Rättegången kring den händelsen tar vid på måndag.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons