Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningarna i kamp mot skräpet

Trots att 1100 papperskorgar finns utspridda över kommunen hamnar mycket av skräpet på marken. På helgerna är det de ideella föreningarna som bekämpar nedskräpningen.

Annons

– Föreningsstäd har mer eller mindre varit en succé för oss. Vi ser ju själva att behovet är stort, framförallt på helgerna, och det här har gjort det mycket finare i stan, konstaterar Gävle kommuns stadsvärd Rolf Jonsson.

De senaste fem åren är det killar och tjejer från idrottsklubbar, scoutgrupper och andra föreningar som ryckt ut på helgmorgnarna och plockat skräp på framförallt gatorna i centrum och i Boulognerskogen och Stadsträdgården. De får betalt beroende på uppdraget, men Rolf Jonsson tycker också att det finns ett viktigt pedagogiskt inslag i att städningen.

– Det blir en naturlig träffpunkt för ledare, föräldrar och aktiva. Och så får man ju själv se hur illa det kan se ut när folk skräpat ner. Det gör nog att man tänker sig för mera, säger han.

Föreningsstädarna kallas även in för punktinsatser efter speciellt utsatta dagar som skolavslutningen och raggarnas cruising genom stan. Någon gång per år städas också diken och viadukter i området runt omkring de stora infarterna till Gävle.

Mer läsning

Annons