Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlängd vajerväg snart klar

GÄVLEOmbyggnaden av E4 från Axmartavlan till Tönnebro är i stort sett klar.

Annons
Bara det viktigaste återstår, att sätta upp tretton kilometer mitträcke som ska förhindra frontalkrockar.
Den här veckan har asfaltering och linjemålning med uppdelning av vägen i tre körfält blivit klar.
Förlängningen av vajervägen norrut från Axmartavlan har givit en del nya problem jämfört med den 37 kilometer långa sträckan från Gävle norra där det är motortrafikled.
Norr om Axmartavlan är E4 vanlig väg med en rad tillfarter. Ett flertal sidovägar är nu avgrävda. I stället har Vägverket byggt lokalvägar parallellt med E4 till de avfarter som finns kvar. Det innebär att det blir ett antal öppningar i mitträcket för att trafik ska kunna lämna och köra ut på E4 från båda riktningar.

Öppningar i räcket
Längs motortrafikleden från Gävle till Axmartavlan har man tvingats göra ett antal öppningar i mitträcket för att ambulans, brandkår, polis och bärgare ska ha en möjlighet att kunna byta körriktning.
På sträckan förbi den stora rastplatsen vid Högbacka har man byggt ett körfält i båda riktningar.
Till veckan börjar uppsättningen av mittvajern.
Projektet ska enligt planerna vara helt klart före månadsskiftet.
Årets etapp på 13 kilometer har kostat omkring 30 miljoner kronor. Nästa år tänker Vägverket förlänga E4 som trefältsväg med mitträcke de kvarvarande milen till Söderhamn. Kvar blir en kort sträcka mellan Tönnebro värdshus och korsningen med riksväg 83 mot Bollnäs. Korsningen kommer inom några år att flyttas söderut till i höjd med värdshusets infart. Det innebär att 83-an får ny dragning på andra sidan av den sjö som gränsar till E4.
OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons