Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorad skolpeng hotar MoveIT

Fyra MoveIT- gymnasier i Göteborg förlorar rätten till elevpeng, vilket kan innebära nedläggning. Skolan i Gävle granskas fortfarande.

Annons

I februari riktade Skolinspektionen skarp kritik mot de fyra skolorna i Göteborg och Kungsbacka. Eleverna har inte fått den undervisning de har rätt till och elever med särskilda behov har inte fått stöd.

I Göteborg och Kungsbacka har flera lärare fått sluta på grund av skolornas ekonomiska problem och många elever har hoppat av utbildningarna.

MoveIT fick tre veckor på sig att åtgärda de brister som Skolinspektionen pekat på. Samtidigt inleddes också en granskning av skolorna i Gävle, Eskilstuna och Västerås.

– Jag tycker ju att det har fungerat bra på skolorna, men det tycker tydligen inte Skolinspektionen, säger skolchefen Leif Sundqvist.

Han vågar inte sia om hur skolan i Gävle kan påverkas av beslutet i Göteborg, men samtliga MoveIT-gymnasier ingår i samma bolag och har delad ekonomi. Däremot har varje skola ett eget tillstånd från Skolinspektionen.

– Mycket hänger ju ihop i bolaget, så i slutänden drabbas ju alla, säger Leif Sundqvist, som är både besviken och förvånad över Skolinspektionens beslut.

– Jag tycker ju inte att man kan dra alla skolor över en kam så här. Det har fungerat olika på olika skolor.

Ett beslut för skolan i Gävle kommer efter påsk. När det gäller de nu indragna tillstånden har ägaren möjlighet att överklaga besluten.

Mer läsning

Annons