Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fornminnesstrid om grishus

/
  • Här går tomtgränsen visar Rosmari Holmgren, som bor på Sörnäs på Eskön. Till höger rättens ordförande Göran Simonsson, till vänster delvis skymd Anders Starrin från Kustnära Bostäder.Det gamla grishuset på Eskön är bara åtta kvadratmeter men är nu föremål för domstolen avgörande.
  • – Det jag är intresserad av är att det bildas ett fint naturstråk ner till havet för allmänheten, sa Anders Starrin, delägare i Kustnära Bostäder.
  • Grishuset är knuttimrat, med samma slags knutar som ladugården intill.Det gamla grishuset på Eskön är bara åtta kvadratmeter men är nu föremål för domstolen avgörande.

Det lilla grishuset bakom Rosmari Holmgrens ladugård på Eskön har blivit en stridsfråga. Byggdes det 1897 eller inte förrän 1914? Och vem äger det i dag?

Annons

Det är Mark- och miljödomstolen som ska avgöra vem det lilla huset rätteligen tillhör. I förrgår var domstolen vid Smörnäs på Eskön med ordförande Göran Simonsson i spetsen, tittade in i det lilla huset som numera är förråd och granskade knuttimringen för att kunna ta ställning till vem som är ägare.

Rosmari Holmgren, som bott på gården i hela sitt liv, har alltid trott att huset hört till gården. Förr hade man en gris och ett par får där. Hon tycker att det är självklart att huset är hennes.

Anders Starrin, delägare i Kustnära Bostäder som köpte mark på Eskön 2006, anser däremot att grishuset är hans. Grishuset byggdes efter laga skiftet av Anders Larsson som hade sin gård 250 meter bort, hävdar Anders Starrin, som numera äger den mark som då tillhörde Anders Larsson.

Som vittne hade Rosmari Holmgren kallat in Joel Ringh, byggnadsantikvarie på länsmuseet. Han bekräftade att huset från början byggts för gris och får. Kor har man aldrig haft där, säger han.

– Det var så här man byggde på den här sortens gårdar. Man byggde sitt fähus nära bostadshuset. Man kan också titta på knutarna, de är av samma sort som på ladugården, säger han.

– Ett fähus 250 meter från bostadshuset vore jättekonstigt. Så byggde man aldrig, säger han, men något klart svar på exakt när grishuset byggdes kan han inte ge.

Något klart besked om grishusets historia ger inte heller alla de gamla handlingar från laga skiftet på Eskön 1896 och framåt som båda parter bullat upp med under förhandlingarna.

Det enda parterna är överens om är att vid laga skiftet 1896 fanns det inget grishus vid Smörnäs.

Att det pyttelilla huset fått sådan betydelse beror på att Rosmari Holmgren för sex år sedan begärde en fastighetsreglering för sin vedbacke, som alltid legat på grannfastigheten.

I beslutet om fastighetsreglering sägs att grishuset tillhör Anders Starrin och det är det beslutet som Rosmari Holmgren nu överklagat.

Att Anders Starrin tagit strid om grishuset betyder inte att han inte vill ha kvar huset, försäkrar han:

– Det enda jag är intresserad av är att det bildas ett vackert naturstråk här så att allmänheten kan komma ner till den grillplats som kommunen vill anlägga vid stranden. Om huset tilldöms mig kommer jag att renovera det enligt anvisning från Länsmuseet. Det kan bli ett fint antikvariskt tillskott i det här naturstråket, säger han.

I december kommer Mark- och miljödomstolens beslut om vem som är grishusägare.

Mer läsning

Annons