Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förödande för vår verksamhet”

/
  • Vi ska försöka hitta möjligheter till att bygga anhållningsceller i Gävles polishus, säger Pär Langer.Arkivbild

Det är de 446 timmarna per år som ingen vill tänka på.

Timmarna som kunde ha skapat ökad trygghet på gator och torg – men istället har tillbringats på riks 80.

– Vi måste hitta en lösning på det här, säger Pär Langer, tillförordnad myndighetschef för Gävlepolisen.

Annons

Vad säger du om de hundratals timmar per år som slukas av att ordningspolisen under vardagar får köra fram och tillbaka till Sandviken med ”fyllor”, i stället för att syssla med brottsförebyggande arbete?

–Det är mycket tid, det håller jag med om. Problemet är att vi inte har anhållningsceller i Gävle. Anhållna har vi i stället året om i Sandviken. Vilket gör att vi väljer att ha öppet där då vi inte kan ha båda arresterna öppna alla vardagar av kostnadsskäl, säger Pär Langer, som i egenskap av dåvarande operativ chef var med och fattade beslutet om att minska bemanningen på Gävlearresten under vardagar.

Ni hade ju räknat på vad som skulle bli följderna, hur pass svårt var det här beslutet att ta?

– Gävle har flest som anhålls och flest som omhändertas för fylleri, så beslutet slog negativt på vår verksamhet. Och precis som du beskriver så går mycket tid åt till våra transporter, vilket inte är optimalt. Det optimala är om vi får anhållningsceller till Gävle.

Efter att ha fått blankt nej av kriminalvården till att hyra celler i polishusets häkte, och det inte varit tekniskt möjligt att bygga om fylleceller till anhållningsceller, så görs nu ett nytt försök.

Den 3 april kommer en byggnadsingenjör från Rikspolisstyrelsen för att undersöka om det är möjligt att bygga till anhållningsceller på polishuset.

– Vi har lagt in i vår lokalförsörjningsplan för 2012 att vi ska försöka hitta möjligheter till att bygga anhållningsceller i Gävles polishus, säger Pär Langer.

Mer läsning

Annons