Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förorenat vatten ger jobb

/
  • Vatten är inte alltid vad det ser ut att vara. Den analys som Mikael Kronberg gör själv ger en fingervisning om vad som måste göras.
  • En första vattenanalys kan Mikael Kronberg göra själv. En grundligare analys görs av ett oberoende laboratorium.
  • Det går att hitta en lösning på så gott som alla problem med ett dåligt dricksvatten.

När larmet går om förorenat dricksvatten i Skellefteå eller i Östersund ringer det i telefonen hos Mikael Kronberg i Gävle och företaget JMS Vattenrening.
– Jag får tacka nej till jobb för att vi inte hinner med.

Annons

Han startade firman för ett år sedan. JMS Vattenrening finns på flera ställen i landet och Mikael Kronberg jobbar på franchisebasis i södra Norrland och Mellansverige. Just nu är det tre personer som jobbar i företaget, men Mikael Kronberg räknar med att det ska bli åtminstone fem så småningom.

Kunderna är oftast hushåll med egen vattenförsörjning från brunnar, grävda eller borrade. Han besöker själv alla kunder, tar prover på vattnet, gör en kostnadsfri egen analys och föreslår en lösning. Om den första analysen pekar på ett allvarligt problem rekommenderar han en grundlig vattenanalys, som i så fall skickas till ett oberoende laboratorium.

Behövs det utrustning säljer företaget olika filter för att rena vattnet, och man sköter också installationen.

En liten kundkrets finns också bland de hushåll som har kommunalt vatten. Men då handlar det oftast om att få ner kalkhalten i vattnet.

– De kommunala vattenverken är bra på att rena vatten. Det finns ingen grund för att misstro det, säger Mikael Kronberg.

Med en egen brunn är det annorlunda. En kund hos Mikael Kronberg hade ett vatten som var helt otjänligt.

– Det var som att dricka ur Medelhavet.

Med hjälp av olika filter har familjen nu ett utomordentligt dricksvatten. Och det mesta går att åtgärda, även vatten som är förorenat av bakterier.

Långtifrån alla svenskar har tillgång till kommunalt vatten. Över en miljon uppskattas ha egna brunnar och lika många har brunnar vid sitt fritidshus. I Gävleborg beräknas över 50 000 personer få sitt dricksvatten från en egen brunn, oftast en borrad. För en firma som arbetar med vattenrening är det en stor marknad, inte bara för nyinstallationer. Gamla lösningar måste ses över då och då och vattenkvaliteten som var bra för tio år sedan kanske inte är lika bra i dag.

– Inom ett år behöver vi nog en säljare och en montör, säger Mikael Kronberg.

Han har nyss anställt en montör, som fick inleda sin anställning med att gå ut på annandag påsk för att hjälpa en kund.

– Vi är överhopade med jobb, säger Mikael Kronberg.

Att ha tillgång till en egen brunn innebär inte per automatik att man har problem. De flesta hushåll med den lösningen har ett bra vatten.

Mikael Kronberg har tillgång till kommunalt vatten men han har också en grävd brunn på tomten, 100 år gammal och 25 meter djup. Där kan han hämta det bästa dricksvattnet, utan någon vattenrening.

Mer läsning

Annons