Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förra gången - storm i idyllen

GÄVLE
För 23 år sedan hade GD rubriken "Till Salu: Engeltofta".
I år är det dags för samma rubrik igen, men den här gången är det kommunen som vill sälja.
1980 var det kommunen som köpte.

Annons
Det var en affär med många märkliga turer.

Byggdes 1882
Engeltofta byggdes 1882 som privat sommarvilla av grosshandlaren BG Kronberg. Från år 1924 blev det pensionat och sommarrestaurang, och 1944 såldes anläggningen till SKF Hofors arbetares förening som semesterhem.
Men 1980 klarade inte Hofors arbetareförening längre att driva anläggningen. Fastigheten bjöds ut till försäljning och i augusti fick mäklaren napp. Huset, med tillhörande tomt på 50 000 kvadratmeter, såldes för 660 000 kronor till affärsmannen Sigvard Lindfors, bosatt i Schweiz.
Arbetarnas semesterhem sålt till schweizisk miljonär - det sved i ögonen på kommunledningen i Gävle.
- Det retar mig enormt, sa kommunalrådet Stig Källgren, s, i en intervju i GD några dagar senare.
Kommunen hade inte suttit med armarna i kors inför försäljningen, försäkrade han.
- Men vi hade inte en chans att köpa. Vi hade måst satsa mellan tre och tre och en halv miljon på att rusta upp fastigheten, och de pengarna har vi helt enkelt inte.
Några dagar senare tog fastighetsnämnden i Gävle ändå beslut om att köpa Engeltofta.
Socialdemokraterna röstade för att kommunen skulle utnyttja förköpsrätten, eftersom tomten gränsade till det industriområde, där ett valsverk planerades på 1970-talet.
Oppositionen röstade emot.

Köp med förköpsrätt
Den 14 oktober beslöt kommunstyrelsen att utnyttja förköpsrätten, och det var fortfarande planerna på ett stort industriområde som var argumentet:
- Jag föreslår det här köpet främst för att reservera mark för industriområdet på Norrlandet, sa Stig Källgren.
-I dag har vi visserligen inte någon stor industrietablering på gång men kanske får vi en i morgon och då behöver vi den här marken, sa han.
Men runt om i Gävle växer andra funderingar fram. Kanske kan Engeltofta bli campingplats? Eller kursgård? Miljonären Sigvard Lindfors säger i GD att han för sin del hade velat göra Engeltofta till ett kulturcentrum i miniatyr, ett ställe för konstnärer och konstutställningar.
Den 29 maj 1981 kom beskedet från regeringen att Gävle fick utnyttja förköpsrätten. Uppgörelsen med Sigvard Lindholm senare under sommaren stannade på en köpesumma på 815 000 kronor.
Sigvard Lindholm bad att få pengarna i hundralappar, lade dem i en resväska och åkte till Schweiz. Men valutaflykten upptäcks. Fyra år senare kör han mot rött ljus i Köping, grips och döms i Luleå tingsrätt till åtta månaders fängelse för grovt valutabrott och grovt skattebrott.
Vid det här laget står det klart att huset inte kan rivas. Kommunens långsiktiga plan är att huset ska bli kontor eller sammanträdeslokaler i det industriområde som planeras.
I väntan på det vill man hyra ut huset till något ändamål som sedan lätt låter sig flyttas.

Vad ska det vara till?
Men det är ett slitet hus som kommunen köpt. Brunnen har sinat, nytt avloppssystem behövs, nya elinstallationer, ny puts , översyn av taket och ombyggnad av kök och toaletter.
Och fortfarande vet ingen vad huset ska användas till. Kommunalrådet Stig Källgren presenterar ett PM med tio idéer, och Arbetarkommunen tillsätter en arbetsgrupp, men något konkret förslag finns fortfarande inte.
Då tar sig GD an frågan. "Politikerna vet inte vad de ska göra med Engeltofta. Vad tycker du?" frågade tidningen och införde en kupong där gävleborna kunde fylla i sina förslag.
Och förslagen från läsarna strömmade in.
Ålderdomshem, rekreationscentrum för handikappade, barnkoloni, vandrarhem, ungdomsgård, hem för missbrukare, vaxkabinett, semesterhem för kommunanställda, Folkets hus, eller fiskrestaurang med konferenslokaler var några av förslagen.

"Låt skiten brinna"
Fast ganska många tyckte också att schweizermiljonären Sigvard Lindfors borde få tillbaka huset. En del var ännu mer drastiska: Ta en bra försäkring och låt skiten brinna, det blir billigast för skattebetalarna, föreslog någon.
Hur stort intresset faktiskt var för det stora kommunala sommarhuset på Norrlandet visade sig när Gävle Arbetarkommun bjöd in till öppet hus i Engeltofta, pikant nog innan kommunen formellt blivit ägare.

Kaos längs Bönavägen
Det blev rena rusningen, trafikkaos på Bönavägen och nyfikna Gävlebor i varenda vrå av det stora huset.
Och debatten fortsatte. Hela oppositionen var fortfarande emot köpet och bojkottade den arbetsgrupp som skulle komma med förslag till hur huset skulle användas. På insändarplats var det många som tyckte att huset skulle säljas eller rivas. När diskussionen om köpet var över, tog diskussionen om upprustningen vid.
För upprustningen blev dyr, 5,6 miljoner för första etappen, och tog tid. Sommaren 1982 fick gävleborna visserligen tillgång till parken och badet som gjorts i ordning. Först sommaren 1984 blev det premiär både för Jazz på Engeltofta och för serveringen i huset, som då fått en rejäl ansiktslyftning. Dessutom öppnades vandrarhemmet i annexet. En ny cykelväg var också klar.
Upprustningen av de två översta våningarna dröjde dock till i början av 1990-talet och kostade ytterligare fyra miljoner. Konferens- och festvåningarna invigdes 1992.
INGEGERD SÖRGARD

Källa: Gefle Dagblads klipp-arkiv

Mer läsning

Annons