Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förra SAS-chefen lyft för länet?

/

GÄVLEEtt ord med i laget vill de ha, personalen på länsstyrelsen. I de pågående spekulationerna om vår nästa landshövding har många tyckt, tänkt och önskat.

Annons
- Det är mycket spekulationer på länsstyrelsen också. Men våra funderingar har ingen efterfrågat. Ändå är det trots allt vår ordförande det gäller, konstaterar Martin West, Saco-ordförande på länsstyrelsen.
Åsikter och önskemål finns:
Någon som kan använda anslaget mer effektivt.
Någon som kan se till att organisationen blir mindre byråkratisk.
Och - kanske främst:

Kvinna bra tips
Någon som höjer den låga lönenivån.
Denne någon vill Martin West se som landshövding. Om hövdingen sedan heter Lena Hjelm-Wallén eller Mona Sahlin spelar mindre roll.
- Vi tror också att det blir en kvinna eftersom det aldrig varit någon kvinna tidigare. Kanske skulle det vara bra med någon från näringslivet där man har en annan syn på effektivitet. I näringslivet är man pressad att vara effektiv på ett annat sätt, säger Martin West.
Liksom Lars Beckman, regionchef för Svenskt näringsliv, gjorde i gårdagens Gefle Dagblad, nämner Martin West den förra SAS-chefen Marie Ehrling.
- Det vore trevligt. Om det både ska vara en kvinna och någon från näringslivet är det nära till hands att man tänker på henne. Tyvärr är det annars inte så gott om kvinnor i näringslivet, säger han.
Lars Eric Ericsson lämnade slottet i somras efter tio år som landshövding. Under den tiden såg han till att åstadkomma en miljöcertifiering för länsstyrelsen. Han inledde även arbetet för en jämställdhetscertifiering.
- Det är i och för sig moraliskt bra. Men det är kanske viktigare att göra en kvalitetsgenomgång, kanske till och med kvalitetscertifiering. Det är något som man, tycker jag, bör börja med; att se till att rätt personer gör rätt saker och överhuvudtaget att rätt saker görs.
Han säger att lönerna på länsstyrelsen är mycket låga.
-- Under de löneförhandlingar som just nu pågår har det framkommit att över hälften av personalen aktivt söker annan arbetsgivare. De allra flesta av löneskäl. Förra året låg medellönen på länsstyrelsen i Gävleborg på plats 283 av 305 statliga myndigheter.

Får veta via fax
Han har dock inga förhoppningar om att anslaget till länsstyrelsen kommer att öka.
- Jag tror knappast det kommer att hända något där. Men det skulle gå att använda pengarna mer effektivt så att mer kan gå till löner.
Martin West tror inte att personalens synpukter kommer att efterfrågas i rekryteringen av landshövding.
- Det blir väl som det brukar. Det kommer ett fax när allt är klart.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons