Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbacka ger järnet

/
 • Järnet ger jobb än i dag i Forsbacka. Ovako gör halvfabrikat som kunderna gör verktyg och lyftanordningar av.Här en malkula för gruvindustrin.
 • En utställning berättar om livet förr.
 • Utställningen berättar också om det samhälle bruket låg i.
 • Äg ditt ögonblick är Forsbacka bruks nya vision. Den upplevelsen vill man förmedla med bland annat konst och industrihistoria.
 • Brandstation fanns på bruket, men brandbilen står numera i götvalsverket.
 • I den här predikstolen stod Ingemar Bergmans pappa Erik.
 • Lasse Jansson fångades av den gamla bruksmiljön  och dess historia när han kom hit för över 30 år sedan. Nu är bruket hans arbetsplats.
 • Tidens tand gnager på det nedlagda ­bruket. Ovanpå det här tornet fanns förr en vändplatta för järnvägen.
 • Hyttans masugnar ärmer än 15 meter höga.
 • Forsbacka bruk är ett av Sveriges största industriminnen. Den nedslitna miljön är numera museum.
 • Högst upp i hyttan slutar masugnarna med en masugnskrans. I den här ligger kol.
 • En rostig gammal malmhund på banan upp mot hyttan. Den börjar bli farligt förfallen och står först på tur att renveras.
 • Här i mellanfåran utanför Glödgen, som numera är konsertlokal, ska Gävle energi bygga sitt nya kraftverk.
 • Så här kunde det se ut i en av ­brukslängornas lägenheter.
 • Ugnsvärmen kunde ligga på 1 500 grader i hyttan och sotet från brasorna sitter kvar på väggarna.
 • Gult visar vägen under rundvandringen.

Från Storsjön till Gävlebukten och ut i Bottenhavet slingrar den, Gavleån. Den rinner förbi hem och arbetsplatser, brusar i Boulognern, är ett populärt fiskevatten, men varierar i badvänlighet.

I sommar gör GD några nedslag längs ån.

Annons

Malkulan är tung i handen, används som kross i gruvindustrin och kommer från dagens järnverk i Forsbacka.

Gjord i samma metall som har spelat roll i trakten i över 400 år.

Det är Lasse Jansson, utvecklingsledare på Forsbacka bruk, som fiskat upp den ur en spånkorg i ångpannehuset och lämnat över den. Vi är på väg ut efter en rundvandring på den nedlagda delen av bruket, ett av landets största industriminnen.

I Forsbacka ryms en lång järnhanteringshistoria. Här möts gammalt och nytt. Lämningar av en hård och farlig arbetsvardag ligger granne med ett verksamt skrotföretag och, några hundra meter bort, Ovako som omvandlar stångstål till halvfabrikat till bland annat verktyg. Moderna målningar hänger i hyttan vars tegelväggar fortfarande är sotade av masugnsbrasor. Intill hammaren som står på gräset nära brandstationen ska Gävle Energi bygga sitt nya kraftverk i en av fårorna.

Lasse Jansson och bruket har också en lång historia ihop, dryga 30 år. 1979 kom han hit för att regissera i Forsbackaprojektet, fångades av miljön, träffade amatörteaterföreningen, kärleken och flyttade några år senare hit från Gävle. För ett och ett halvt år sedan fick han jobbet som utvecklingsledare på industriminnet.

Nu kan han se hem från jobbet, från översta våningen av hyttan där duvor skrämda flaxar iväg när vi kommer. Lasse Jansson tänder i skumma gångar och hallar allt eftersom han visar runt i hyttan. Här ser fortfarande likadant ut som på Carl Larssons sekelgamla fotografier som hänger i götvalsverket intill.

Historierna om bruket bubblar ur Lasse Jansson; om han som var två andetag från att dö av kolos, kolomonoxidförgiftning, reaktionerna från höstens Halloweenskrämsel i hyttan för Forsbackas unga och om Ingmar Bergman.

– Ingmar Bergman är tillverkad i Forsbacka brukar jag säga.

Nu har han också fått höra av länsmuseet att det finns uppgifter om att Ingmar Bergman ska ha bott sina fem första år här. Ingmars pappa Erik var Forsbackapräst och upprördes över hur bruket vräkte familjerna när mannen dog. Han pratade med biskop Nathan Söderblom, som röt i under en predikan i Valbo. Resultatet ska ha blivit att brukslängorna fick en änkelägenhet på ovanvåningen i varje ände.

Forsbacka bruk ingår i länsmuseets Järnriket och är ett av 14 kulturhistoriska centrum i Bergslagssatsningen som ska få fart på kulturturism. Länsmuseet vill sedan länge se ett besökscentrum för Järnriket på bruket, men pengar har saknats. I höst ska man börja ta reda på om och i så fall hur det kan bli av. Länsmuseet har tagit fram nya informationstavlor till Järnriket som besöksmålen kan köpa nästa år.

Några mål för hur mycket besöksantalet ska öka har inte Forsbacka, bara att det ska öka säger Lasse Jansson. Förutom de gamla byggnaderna finns här en utställning om livet på och utanför bruket. Bruket ska stå för upplevelser och kultur och satsningen på konstutställningar och musikarrangemang fortsätter, kompletterat med bland annat mässor och cruising.

Några dagar senare säger Lars-Göran Ståhl, ordförande i Stiftelsen Forsbacka bruk, i telefon att styrelsen har fullt sjå att, med lite pengar, hindra byggnaderna från att förfalla och bli farliga. Några framtidsvisioner har de därför inte mäktat med.

– Vi måste sätta oss ner och titta på ett scenario för hur Forsbacka ska se ut och ta hjälp utifrån.

Kultur- och fritidsnämnden, där han är ordförande, diskuterar hur de kan skramla fram pengar till det.

I dag får de bidrag från kommunen och inkomster från uthyrning, och han hoppas hitta företag som vill hyra in sin verksamhet.

För att få fart på bruket behövs både pengar och engagemang säger Lasse.

– Jag tycker att det brister i engagemang i bruket, både från bruksbor, politiker och annat håll. Det pratas om det, men det är först nu som det börjat rulla igång.

Han upplever att bruksandan, med dess hierarkiska samhälle, finns kvar.

– Det finns en negativ stämpel på Forsbacka. Vi måste få bort den stämpeln.

Det hoppas han dagens bruk ska bidra till. Han vill engagera unga i bruket. De tar emot sommarjobbare och ska i höst ha ett samarbete med arbetsförmedlingen för unga arbetslösa.

– Det är viktigt att få hit ungdomar.

Mer läsning

Annons