Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbyprotester gav resultat

/
  • Arkivbild: TOBIAS IVARSSON Öppnar snart igen.  Efter en knapp månads avstängning ska nu bron repareras.

GÄVLEGång- och cykelbron vid Forsby kraftverk ska repareras och öppnar igen lagom till helgen. Protesterna från de närboende tycks ha lönat sig.

Annons
- Vi hade möte med de berörda i går (måndag) och har nu tagit beslut att ta den här kostnaden för att förstärka balkarna på bron, berättar Rolf Blomkvist som är driftchef vid Gävle kraftvärme.

Inget snabbärende
20 000 kronor satsar man på för att svetsa fast järnbalkar och därmed förstärka bron. Arbetet inleds på torsdag och ambitionen är att det ska vara slutfört på fredagen.
- Sedan ska det hålla i alla fall fem år till. Och då ska det väl ha löst sig hur det blir med den nya bron, säger han och skrattar till.
För det har inte direkt gått snabbt med ärendet Forsby kraftverk. Han säger att det har varit oklart i tio år vad som ska hända med anläggningen. I augusti tog dock fullmäktige ett beslut att riva ut kraftverket. När det ska ske, och en alternativ bro ska sättas upp, är inte utsagt.
- Det är inte bra för någon part med den osäkerheten, tycker Rolf Blomkvist.

Längre väg
Som GD:s läsare vet så har debattens vågor gått höga genom åren när det gäller Forsby kraftverk. Många röster har höjts mot kommunens planer på att riva det.
När själva gångbron stängde igen i mitten av november så väckte även det irritation när de boende insåg att det skulle bli en lång omväg att ta sig över på de övriga broarna i närheten. Framför allt för de som bor på den östra sidan.
När GD då berättade om avstängningen så var det uteslutet att Gävle kraftvärme skulle lägga in några pengar på en upprustning när anläggningen ändå ska rivas ut.
Till helgen ska dock bron åter öppnas.
Men för att man inte ska behöva riskera något större slitage genom vibrationer så är det inte tillåtet för skotrar att åka över bron.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons