Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarfest i Gävle i sommar

/
  • Två budkavlar på temat släktforskning hängdes i går upp i Stadsbiblioteket som ett startskott för förberedelserna inför Släktforskardagarna i augusti. På bilden syns bibliotekarien Daniel Gustavsson och Kurt Wikholm som ingår i arrangörsgruppen.

Till sommaren samlas släktforskare från hela Sverige i Gävle.
Arrangörerna räknar med omkring 4 000 besökare.
– Vi har förbokat alla hotell i staden, säger projektledaren Claes Embäck.

Annons

I 20 år har Släktforskardagarna anordnats på olika håll i Sverige, senast i Norrköping där drygt 4 000 personer deltog. Minst lika många besökare väntas till Gävle 24-26 augusti för att lyssna till föredrag och delta i workshops.

– På lördagskvällen blir det middag på Järnvägsmuseet. Under dagarna håller vi till på högskolan, säger Claes Embäck.

Intresset för släktforskning har ökat konstant under de senaste åren. SVT:s program ”Vem tror du att du är?”, där kändisar söker sina rötter med hjälp av experter, har gjort ämnet ännu hetare.

– Ja, det märks en effekt av programmet. Folk är också ensamstående i stor utsträckning i dag och då blir det viktigare att ta reda på varifrån man kommer, säger Claes Embäck.

De dammiga arkivens tid är i stort sett förbi. I dag kan man komma långt i sin forskning genom att sitta hemma vid datorn och leta i databaser med inskannade kyrkoarkiv.

– Där finns uppgifter från år 1940 och ända tillbaka till år 1680 när kyrkobokföringslagen kom till. Vill man komma längre tillbaka blir det svårare om släkten inte har tillhört adeln eller prästerskapet, säger Claes Embäck.

Vad är syftet med Släktforskardagarna?

– Jag hoppas att evenemanget ska ge inspiration, vi har anlitat många intressanta föreläsare, några är lokala som Ulf Ivar Nilsson och Hans Lindblad. Sen blir det bokbord, kontakttorg och hjälp för den som vill lära sig hur man släktsöker på datorn, säger Claes Embäck.

Mer läsning

Annons