Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskingring i miljonklassen

/

Det handlar om den största förskingringen i Gävle kommuns historia.

Den misstänkta tjänstemannen är försvunnen sedan ett par dagar.

Annons

GD avslöjade i går förmiddag på sin webbsida att Gävle kommun polisanmält en anställd för grov förskingring. Gävle kommun bekräftade därefter uppgifterna i ett pressmeddelande som lades ut på deras hemsida.

Leif Eriksson, tillförordnad chef för ekobrottsroteln i Gävle, berättade att anmälan gäller ett ”sexsiffrigt” belopp.

– Ärendet kommer att lottas till en åklagare i vanlig ordning, sa han innan vice chefsåklagare Ulf Back tog över utredningen.

Men strax därefter hörde en person med insyn i fallet av sig till Gefle Dagblad med sensationella uppgifter.

– Det var länge sedan det handlade om sexsiffriga belopp som den anställda ska ha förskingrat. Redan någon dag efter att det här upptäcktes i förra veckan var man uppe i 800 000 kronor som var borta. Nu handlar det om många miljoner, sa uppgiftslämnaren.

Den anställda lämnade sitt hem för ett par dygn sedan och är anmäld som saknad hos polisen.

Om summorna stämmer så är det definitivt den största förskingringen i Gävle kommuns historia.

– Det tog hus i helvete inom kommunen när man förstod vilka summor det handlar om. Det har väl hänt förut att någon kommunanställd har försnillat någon tusenlapp, men det här handlar om sjuka pengar.

Den anställda är en kanslist som haft ekonomiskt ansvar för den berörda enheten. Förskingringen ska ha rullats upp i förra veckan efter att den anställda ska ha försökt föra över en större summa, i hundratusenkronorsklassen, från enheten till sig själv.

Förskingringen misstänks ha pågått under två och ett halvt års tid utan att upptäckas. Just nu jobbar kommunens revisorer för fulla muggar med att kartlägga den misstänkta förskingringen – och risken är att summorna sväller ytterligare.

Mer läsning

Annons