Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola i missionskyrkan

/
  • Den gamla missionskyrkan i Valbo bedöms passa bra eftersom det redan är utformad som en samlings­lokal. Bara smärre anpassningar krävs innan barnen kan flytta in.

Den gamla missionskyrkan i Valbo blir förskola. Men bara tillfälligt medan en annan förskola rustas.

På sikt vill Gavlegårdarna bygga hyreslägenheter i området.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna köpte i höstas den gamla missionskyrkan i Valbo för 1,7 miljoner kronor. Säljaren, Valbo Missionsförsamling, hade inte längre råd att underhålla byggnaden.

Bostadsbolagets avsikt med köpet var att bygga lägenheter i området. Men nu kommer huset i stället att fungera som förskola mellan den 1 mars och den 31 augusti i år.

– Vi ska renovera förskolan i Västbyggeby och barnen behöver någonstans att ta vägen under tiden, säger Cecilia Öhlén, fastighetschef på Gavlefastigheter.

Den gamla missionskyrkan bedöms passa bra eftersom den redan är utformad som en samlingslokal. Bara smärre anpassningar krävs innan barnen kan flytta in.

Men Gavlegårdarna har inte gett upp ambitionen om bostäder.

– Under en lång följd av år har vi haft bra efterfrågan på lägenheter i Valbo, säger Bo Bäckström, teknisk chef på bostadsbolaget.

Han hoppas att detaljplaneringen kan dra igång så fort Gavlegårdarnas nya äldreboende vid Furugården är klart senare i vår. Om missionskyrkan ska rivas eller vara kvar är inte bestämt i dagsläget.

– Men det vore väldigt trevligt om det gick att behålla den. Om man tänker sig bostäder runt så kan kyrkan fungera som samlingslokal. Kanske går det att inhysa lägenheter i någon del av byggnaden, säger Bo Bäckström.

Mer läsning

Annons