Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola och skola prioriteras

– Spar på kringkostnader som inte direkt berör elever och barn.

Uppmaningen kommer från Åsa Wiklund-Lång, S, och riktas till chefer inom barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

Barn- och ungdomsnämnden klubbade i veckan igenom budgeten för 2012. Nämnden har ett effektiviseringskrav på 7,5 miljoner kronor vilket innebär att vissa delar av verksamheten måste prioriteras framför andra.

– Vi försöker freda verksamhet som finansieras av elevbidrag, alltså förskola, grundskola och särskola, säger Åsa Wiklund-Lång.

Som GD berättat tidigare tilldelas Elevhälsan mer pengar nästa år till att anställa tre nya psykologer.

– Att köpa in konsulttjänster är ingen hållbar lösning, säger Åsa Wiklund-Lång.

Nästa års budget är enligt henne hanterbar även om det krävs vissa åtgärder för att klara en budget i balans. Men år 2013 till 2015 kommer effektiviseringskraven att landa på 24 miljoner kronor per år.

– Vi vet att det kommer tuffare tider, men jag tänker inte få panik för det. Kommunen har för höga kostnader i förhållande till sina intäkter och då måste kommunfullmäktige dra i handbromsen. Vi kommer att behöva anpassa oss men elevernas måluppfyllelse är det primära.

I höstas fick förvaltningen i uppdrag att göra en total översyn av kommunens skolor, bland annat vad gäller måluppfyllelse, lärartäthet, lokalytor och personalens kompetens.

Materialet är nu färdigt men kommer inte att bli offentligt förrän nästa år.

Först ska politikerna informeras och hinna skapa sig en bild av läget. Åsa Wiklund-Lång kan i dagsläget inte säga vilken typ av förändringsförslag som kartläggningen kan leda fram till.

– Det vet vi inte förrän pusslet är lagt, säger hon.

På onsdagens nämndsammanträde klubbades beslutet om att stänga Kastets Montessoriskola på Korsnäsvägen. Förvaltningen fick i uppdrag att snabbt utreda om det finns underlag för att fortsätta med Montessoriverksamhet på någon av de andra skolorna i Bomhus.

– Det brinner i knutarna eftersom skolvalen görs i februari. Då måste föräldrar och barn veta vad man har möjlighet att välja mellan, säger Åsa Wiklund-Lång.

Mer läsning

Annons