Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola riskerar förlora lokaler

Fridhemsskolan behöver större lokaler och vill därför ta över Almgårdens särskilda avdelning för femåringar.

– Om det sker kommer vi inte att kunna ta in några nya barn till hösten, säger förskoleläraren Monica Eliasson.

Annons

På förskolan Almgården i Fridhem finns en särskild avdelning för femåringarna som håller till i en paviljong på Fridhemskolans skolgård.

Om skolan tar över lokalerna innebär det att femåringarna måste stanna kvar på någon av de två vanliga avdelningarna och att inga nya barn kommer att kunna tas in på förskolan till hösten.

– Det är barnen i kön som kommer att drabbas, säger Monica Eliasson.

Den speciella avdelningen för femåringar har funnits i fyra år. Tanken är att den ska finnas för att samarbeta med skolan och göra övergången till sexårsverksamheten på Fridhemsskolan så smidig som möjligt för barnen.

– Vi i personalen tycker inte alls att det är bra att tappa den tanken, som står nedskriven i skolplanen. Att femårsavdelningen försvinner kan ju också betyda att det blir personal över, säger Monica Eliasson.

Föräldrarna till barnen på Almgården har knappast heller jublat över förslaget.

– Just nu har vi tolv barn som är fem år, och många har yngre syskon som står i kö och väntar på en dagisplats, säger Monica Eliasson.

Camilla Larsson är chef över förskolorna i Gävle kommun och har ärendet på sitt bord. Hon kommer att avgöra Almgårdens framtid.

Camilla Larsson håller just nu på att se över lokalerna och behovet av förskoleplatser för att ta fram olika alternativ.

– En förälder har ringt mig och undrat hur det ska bli, och jag kommer att meddela alla berörda så fort jag vet. Men eftersom processen fortfarande pågår är det för tidigt att säga när de kan förvänta sig besked, säger hon.

Konceptet med en särskild avdelning för femåringar är inte särskilt vanlig i Gävle utan används bara på en annan förskola i kommunen, i Valbo.

Mer läsning

Annons