Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolebuss måste flyttas

/
  • Den rullande förskolan kommer från hösten att höra till Sofiedalsgården i stället för Tallåsgården.

Kommunens förskolebuss tvingas byta hemvist. Parkeringen vid Tallåsgårdens förskola är för trång och otrygg.
Nu ska barn på Sofiedalsgården erbjudas plats på den rullande avdelningen i stället – vilket väckt reaktioner bland föräldrarna.

Annons

För ett drygt år sedan öppnade Gävle kommun för första gången dörrarna till den rullande förskolan. Bussen köptes in för att få bukt med platsbristen på de vanliga förskolorna och har under året skjutsat barnen till olika utflyktsmål. Där har pedagogerna sedan bedrivit sin verksamhet och om vädret varit risigt har gänget fått tränga ihop sig inne i bussen.

Men parkeringsplatsen utanför Tallåsgården, där barnen stigit i och ur bussen vid hämtningar och lämningar, är för trång. Därför kommer bussen till hösten att byta hemvist och i stället parkera vid Sofiedalsgården.

– Vi har svårt att garantera säkerheten vid Tallåsgården då bussen ska vända på den lilla ytan, säger Anci Rehn, förskolechef i Valbo.

Beslutet har väckt reaktioner hos föräldrarna på Sofiedalsgården. Inte alla gillar tanken på att deras barn ska bege sig ut i trafiken varje dag medan andra oroas över storleken på barngruppen.

– Några har varit väldigt upprörda, men vi har försökt att informera. De föräldrar som har synpunkter är välkomna att kontakta mig och boka tid för ett enskilt möte, säger Anci Rehn.

Enligt henne har bussen plats för 22 resenärer inklusive pedagogerna. Men under året har man kommit fram till att max 15 barn är en lämplig storlek på barngruppen i bussen.

Dessutom har kommunen fixat fram en paviljong i Bönan där barnen och pedagogerna på den rullande avdelningen kan hålla till om vädret är alltför ruggigt.

– Vi ska göra en ordentlig utvärdering av verksamheten med den befintliga gruppen innan terminen är slut, säger Anci Rehn.

Enligt henne är pedagogerna som jobbar med bussen och majoriteten av föräldrarna som går där i dag nöjda med verksamheten.

– Det är en fantastisk verksamhet, säger hon.

Mer läsning

Annons