Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolor ska bli flexiblare

/

Kan 30 000 kronor extra per halvtimme locka förskolor att hålla öppet längre? I oktober ska skolpolitikerna tycka till om förslaget.

– Vi behöver större flexibilitet, säger nämndsordförande Åsa-Wiklund-Lång, S.

Annons

Som GD berättat tidigare vill många föräldrar i Gävle att förskolorna ska utöka sina öppettider. Dessutom säger skollagen att varje kommun ska sträva efter att kunna erbjuda barnomsorg efter behov.

I veckan meddelade regeringen att den avsatt 108,5 miljoner kronor i en pott som ska delas ut till kommuner som vill satsa extra på kvällsis eller nattis.

Gävle kommun kommer att söka pengar ur potten, men Åsa Wiklund-Lång konstaterar att Gävle knappast kan räkna med någon jättesumma.

– Det är så fjuttiga pengar. Knappt 30 miljoner per år som 290 kommuner ska slåss om.

Målet är ändå att utöka öppettiderna på förskolorna. Flera idéer bollas, bland annat att starta en till nattöppen förskola eller att erbjuda kommunala barnvakter som komplement till den befintliga verksamheten.

Ett annat förslag är att införa ett nytt system där förskolorna får extra anslag för varje halvtimme som öppettiden förlängs.

– I oktober ska vi ta ställning till förslaget. Det handlar om att skjuta till cirka 30 000 kronor per halvtimme, säger Åsa Wiklund-Lång, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Redan i årets budget finns en miljon öronmärkta kronor som ska användas till utökade öppettider i förskolan. Men målet är att även fritidshem och fritidsklubbar ska bli mer flexibla när det gäller öppning och stängning i framtiden.

Mer läsning

Annons