Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om trafiksamordning

GÄVLE
Länstrafiken på räls bör knytas ihop mellan Gävleborg och Uppsala län. Det tycker de båda landstingsråden Lotta Lagnander, v, och Mats O Karlsson, s.

Annons
De är överens om att det är en fördel för kommunerna i båda länen om det går att pendla åt båda håll för studier och arbete.
- Det vore kanon för länet om folk kan pendla, inte bara från Gävle, utan om vi lyckas ända från Ljusdal till Uppsala, säger Lotta Lagnander.
Hon är ansvarig för kollektivtrafiken inom landstinget och ska nästa vecka redovisa tankegångarna under ett beredningsmöte med sina politikerkollegor. Då ska de ta ställning till vilka politiker från länet som ska vara med i en utredningsgrupp. Den gruppen ska vara gemensam med Uppsala län och bestå av tjänstemän från länstrafiken och politiker från landstinget och kommunerna.
I grannlänet har man redan utsett sina representanter. Där är bland annat Älvkarlebys kommunalråd Lars Skytt, s, med.
Lotta Lagnander hoppas att det ska gå att integrera länstågen under mandatperioden. Men det beror också på hur det går med utbyggnaden av dubbelspåret förbi Gamla Uppsala och Skutskär.
Men om och när det blir av så ska troligen Upptåget fortsätta från Tierp och uppåt, med flera stopp i Älvkarleby kommun på vägen till Gävle. Men det kan också bli så att X-tåget fortsätter från Gävle och söderut, påpekar hon.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons