Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte döda med yxa - döms till fängelsestraff

/

En 28-årig man döms till fem års fängelse och utvisning för det blodiga yxdådet på Brynäs.

Annons

Det var fredagen den 9 november som en man i 25-årsåldern kom hem till sin lägenhet på Brynäs. Ytterdörren hade varit olåst i någon timme – och innanför den väntade en syn som hämtad ur en skräckfilm.

På en bädd låg en kompis till mannen, tejpad till händer och fötter och med bindel för ögonen. Tre okänd män väntade på honom.
Den fjärde, en 28-åring, kände mannen igen. En landsman som tidigare försökt pressa honom till att langa knark genom hot om att avslöja hans status som illegal flykting.
I samband med att två av männen tryckte ner honom fick mannen en djup knivskada under hakan. Den 28-årige mannen slog sedan en köttyxa i huvudet på honom så hårt att bladet gick igenom skallbenet. Skadan blev livshotande.

Mannen har berättat hur blodet verkade överrumpla männen. Han såg sin chans, störtade mot balkongen och har beskrivit hur han kastade sig från tredje våningen.
Resultatet blev tandskador men hoppet kan ha räddat hans liv.

Pizzeriapersonal larmade polisen när de såg den ymnigt blödande mannen och en patrull hittade honom i en lägenhet från vilken han larmat ambulans.
28-åringen har uppgett att han suttit hemma hos en person och druckit öl under hela kvällen. Den uppgivna personen har gett 28-åringen alibi men vägrat att dyka upp till förhör, och bara hörts kort över telefon.

”Vid en samlad bedömning är målsägandenas berättelser, som vinner stöd av varandra och i väsentliga delar även av övrig utredning, så trovärdiga och tillförlitliga att de ska läggas till grund för bedömningen. Den tilltalades uppgift om att han vid tidpunkten varit på en annan plats är därmed helt motbevisad”, skriver tingsrätten.

Den grova stölden gäller 6 000 kronor i kontanter, mobiltelefoner, smycken och kläder som 28-åringen tog från lägenheten.

En av nämndemännen reserverade sig mot beslutet att utvisa 28-åringen. Han anser att behovet för 28-åringens barn att få ha sin far kvar i Sverige väger tyngre än skälen för att utvisa honom.

Mer läsning

Annons