Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första ägarlägenheterna bildas på Gävle Strand

/
  • Gävle ska nu få sina första ägarlägenheter på Gävle Strand. 14 fastigheter har bildats i ett flerbostadshus som ännu inte har byggts men beräknas vara klart till sommaren.

För första gången har ägarlägenheter bildats i Gävle.

– Det är lite spännande. Det har varit mycket att klura på, säger lantmäterichefen Kjell Blomberg, som skött fastighetsbildningen.

Annons

De 14 nya fastigheter som bildats på Gävle Strand består än så länge bara av luft, eftersom flerbostadshuset ännu inte har byggts.

Men Kjell Blomberg är inte orolig för att de ska förbli luftfastigheter.

– Man håller på och arbetar med grunden redan, så det är nog ingen fara. Dessutom finns det regler i lagstiftningen som gör att fastigheterna återgår om de inte byggs inom en viss tid, säger han.

Lagstiftningen om ägarlägenheter trädde i kraft den 1 maj 2009, men intresset har hittills varit litet.

Ägarlägenheter fungerar som en sorts radhus på höjden, säger Kjell Blomberg.

– Det betyder att man äger en lägenhet i ett flerbostadshus på samma sätt som man tidigare kunnat äga ett friköpt radhus. Man kan söka lagfart. Bärande stomme, trapphus, ledningar och liknande ägs av en samfällighet, så var och en äger en andel i till exempel mellanväggen.

– Men det har varit lite krångligt att genomföra förrättningen för vi är vana vid att vara ute i terrängen och dra fastighetsgränser. Här går gränserna inne i huset.

Det är 14 lägenheter på de fyra översta våningarna i Lupinens nya flerbostadshus på Alderholmen som nu blivit ägarlägenheter.

Lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara till sommaren.

De övriga våningarna ska få en annan tredimensionell fastighetsbildning.

Mer läsning

Annons