Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första förhöret med misstänkt mordbrännare

I går förhördes 59-åringen som misstänks ha försökt tända eld på ett fritidshus i Ockelbo när han istället satte fyr på sig själv. Nu håller det märkliga fallet på att nystas upp.

– Utredarna har lagt ett pussel, säger Ulf Back, åklagare.

Annons

Det skulle egentligen ha gjorts för månader sedan. Men 59-åringens extremt allvarliga brännskador har satt stopp för planerna.

I går var därför första gången som en utredare från Gävlepolisen kunde hålla ett längre förhör med den mordbrandsmisstänkte Uppsalabon.

Vad var det som sades?

– Det vill jag inte uttala mig om i dagsläget eftersom förundersökningen fortfarande pågår, säger Ulf Back.

När kan den vara färdig?

– Den är i stort sett färdig. Det är vissa saker kvar att analysera, men vi ska kunna ha den klar inom den närmsta månaden i och med att den misstänkte nu kunnat höras.

Har utredningen bringat någon klarhet i vad som egentligen hände den 17 augusti förra året?

– Vi har fått in en hel del uppgifter som både gäller den tekniska biten av vad som hänt, och även i motivdelen där saker har skymtat fram under utredningens gång. Utredarna har lagt ett pussel av de här uppgifterna, säger Ulf Back.

Det var 59-åringen själv som larmade om sina brännskador i somras.

Han svävade mellan liv och död när han hämtades ur sin bil på riks 80 mellan Valbo och Forsbacka.

Sandvikenpolisen öppnade först en förundersökning om synnerligen grov misshandel. Arbetshypotesen var att någon tänt eld på mannen.

Men när en brandskada upptäcktes på en vägg till ett fritidshus i Ockelbo, i närheten av den stuga som ägs av 59-åringens sambo där de brukade tillbringa mycket tid, riktades misstankarna istället mot 59-åringen.

Efter att han mer eller mindre hade legat nersövd under tre månader delgavs 59-åringen brottsmisstankarna när han väcktes upp i november förra året.

GD har varit i kontakt med 59-åringens advokat, Tomas Åhlén, som avböjer att kommentera hur hans klient ställer sig till anklagelserna.

Mer läsning

Annons