Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvunna familjen efterlyst sedan i våras

GÄVLESedan den 31 maj är familjen Savic efterlyst. Att de två föräldrarna och de tre barnen nu har försvunnit från sitt gömställe förändrar inte polisens arbete på något sätt.

Annons
- Vi vet inte ens var de varit gömda, säger Göte Bergqvist vid Uppsalapolisens utlänningsenhet.
Familjen har flytt från Serbien. Fru Savic är muslim och hennes man är ortodox katolik och medlem i den serbiska kyrkan. Att återvända till sitt hemland ser de som en omöjlighet och sedan de fick avslag på sin första ansökan om uppehållstillstånd har de levt med skräcken att bli avvisade från Sverige.
- I och med att de avvek från flyktingförläggningen i Gimo lämnade Migrationsverket över ärendet till oss. Det enda vi gjort sedan dess är att vi skickat ut en efterlysning i hela landet och hängt in deras ärende i skåpet, säger Göte Bergqvist.
Advokat Tryggve Emstedt är Savics juridiska ombud. Han är missnöjd med den nuvarande situationen eftersom familjens plötsliga försvinnande saboterar hans strategi.

Försvårar för advokaten
- Så länge de är gömda och inte ens ger sig till känna för mig kan jag inte jobba på med att samla intyg från psykologer och läkare, säger han.
Han har försökt ordna en träff mellan Savics och en läkare på barn- och ungdomspsyk i Uppsala för att få ett utlåtande om barnens mentala hälsa. Ett sådant intyg skulle avsevärt förbättra familjens chanser att få stanna i Sverige på grund av humanitära skäl.
- Nu haltar ärendet. Om den senaste ansökan inte kan kompletteras kommer utlänningsnämnden alldeles uppenbart att säga nej, säger Tryggve Emstedt.
Trots att familjen är efterlyst finns egentligen ingen risk att barnen och mamman frihetsberövas av polisen. Enligt lagen kan endast pappan tas i förvar i väntan på att avvisningsbeslutet verkställs.
Var familjen tagit vägen är fortfarande oklart - inte ens Savics nära vänner tycks veta var de befinner sig. En teori har varit att de åkt till en av föräldrarnas kusiner. Men enligt uppgifter till GD stämmer inte det.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons